Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΟΣΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ

 

Από το Ριζοσπάστη

 

Χαριστική βολή για τους μικρούς παραγωγούς η εφαρμογή του μέτρου

Στην εξυπηρέτηση χρόνιων επιδιώξεων του καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, των μεγάλων αλυσίδων σούπερ - μάρκετ και του εμπορικού κυκλώματος, αποσκοπεί η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να διευρύνει τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα από τις πέντε ημέρες που είναι σήμερα, στις 9, τις 10 ή και ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Πρόκειται για ένα μέτρο που κατά τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, θα οδηγήσει στη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος και θα ωφελήσει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Να σημειωθεί ότι οι γαλακτοβιομήχανοι και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ που προωθούν τα λεγόμενα «προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας», επιθυμούν εδώ και χρόνια τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου. Σε σχετική έκθεση του υπουργείου Ανάπτυξης, από τον Ιούλη του 2012 τονίζεται πως «...μια πιθανή επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος θα επέτρεπε την εισαγωγή από άλλες χώρες και θα διευκόλυνε την ανάπτυξη της ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων των σούπερ μάρκετ, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών...».

Οπως ομολογείται στη σελίδα 46 της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ 113/1999) που καθορίζει τους κανόνες παστερίωσης και διάθεσης φρέσκου αγελαδινού γάλακτος «βλάπτει τον ανταγωνισμό» αφού «εμποδίζει τις εισαγωγές γάλακτος στην εγχώρια αγορά».

Πόσο θα ωφεληθούν οι «φτωχές λαϊκές οικογένειες, για τις οποίες «κόπτεται» τάχα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης; Με το... αστρονομικό ποσό των 7,5 λεπτών του ευρώ ημερησίως, υπολογίζοντας το ένα λίτρο γάλα στο 1,5 ευρώ. Κι αυτό μόνο αν υποτεθεί ότι το μέτρο θα «περάσει» και στις τιμές, πράγμα εντελώς αμφίβολο, γιατί ακόμη και σήμερα που πωλείται γάλα υψηλής παστερίωσης κυμαίνεται στα ίδια -μερικές φορές και υψηλότερα- επίπεδα με το φρέσκο γάλα των πέντε ημερών.

Το ποσό των 7,5 λεπτών του ευρώ, αναφέρεται από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ στην έκθεσή του (σελίδα 48), όπου αναπαράγονται στοιχεία -αδιευκρίνιστης προέλευσης- από ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Τα Νέα» στις 16/10/2012! Σύμφωνα με αυτά, από το σύνολο της τιμής ενός λίτρου φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, το 35% αντιπροσωπεύει την τιμή παραγωγού, το 24% το περιθώριο κέρδους της γαλακτοβιομηχανίας, το 13% τον ΦΠΑ και ένα 5% το κόστος από τις επιστροφές του γάλακτος με περασμένη ημερομηνία λήξη, το οποίο, υποτίθεται, ότι καταστρέφεται.

Ολα για τους βιομήχανους

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να παρέμβει στο 5% -τα 7,5 λεπτά δηλαδή- επιτρέποντας στους ντόπιους γαλακτοβιομήχανους να χρησιμοποιούν μεθόδους υψηλής παστερίωσης, ώστε το γάλα να «αντέχει» αρκετές μέρες παραπάνω στα ψυγεία των σούπερ - μάρκετ. Ούτε λόγος φυσικά να καταργήσει τον υψηλότατο φόρο που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά για το γάλα των παιδιών τους, που σε ημερήσια βάση φτάνει τα 20 λεπτά το λίτρο, ή τις τιμές που πουλάνε οι γαλακτοβιομηχανίες, ή να λάβει μέτρα πραγματικής μείωσης του κόστους παραγωγής για τους αγελαδοτρόφους.

Το 35% που προαναφέρθηκε ως τιμή παραγωγού, ούτε στο ελάχιστο δεν μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής. Απόδειξη αποτελούν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των αγελαδοτρόφων από τις 12.402 άτομα το 2001, «βυθίστηκε» στα 3.932 το 2012 και η τάση μείωσης συνεχίζεται και φέτος.

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι «συστάσεις» της έκθεσης -ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να εφαρμοστεί η συντριπτική τους πλειοψηφία- θα πρόκειται για τη «χαριστική βολή» στην εγχώρια αγελαδοτροφία.

Πρώτο, γιατί στο ντόπιο καρτέλ γάλακτος θα δοθούν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες να συμπιέσουν προς τα κάτω την τιμή παραγωγού. Δεύτερο, γιατί οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ, που προωθούν τα λεγόμενα «προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας», θα μπορούν να εισάγουν γάλα βρασμένο μέχρι... σκασμού, με δεκαήμερη ή και παραπάνω ημερομηνία λήξης και να το πουλάνε ως «φρέσκο».

Σε σχόλιο για την αντιπαράθεση γύρω από την τιμή και τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα, το πρώτο και κύριο είναι ότι η Ελλάδα είναι ελλειμματική πάνω από 50% σε αγελαδινό γάλα, λόγω περιορισμού - ποσόστωσης από την ΕΕ, που έχουν δεχτεί όλες οι κυβερνήσεις. Η δε έκθεση του ΟΟΣΑ, που πιέζει στην κατεύθυνση απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής στο παστεριωμένο γάλα, στηρίζεται στους κανονισμούς της ΕΕ που δέχτηκαν και έχουν βάλει πλάτη όλοι αυτοί που εμφανίζονται να αντιδρούν.

Στόχος του ΟΟΣΑ και των κυβερνώντων είναι η διαμόρφωση συνθηκών που εξασφαλίζουν αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους στο καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας, από τις φτηνότερες εισαγωγές της πρώτης ύλης (γάλα), αφού τη μείωση του εργασιακού κόστους την εξασφάλισαν με τους νόμους εργασιακού Μεσαίωνα ΕΕ - κυβέρνησης.

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι κτηνοτρόφοι της εγχώριας αγελαδοτροφίας - γαλακτοπαραγωγής και η ποιότητα διατροφής της λαϊκής οικογένειας. Αυτή την ανάπτυξη προωθούν, δηλαδή κέρδη για τους καπιταλιστές και υποβάθμιση ποιότητας τροφίμων για το λαό. Λύση, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η λαϊκή εξουσία, που θα αξιοποιούν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα εγγυώνται διατροφική επάρκεια με καλά, ποιοτικά, φτηνά τρόφιμα για το λαό».