Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΠΚ-Ο ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ "ΘΡΙΛΕΡ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ θεωρεί εκ των ουκ ανευ αναγκαία και…αναμενόμενη την παράταση που δόθηκε για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Θα ήταν παράλογη και καταδικαστέα οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμων από την κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν δινόταν η χρονική παράταση.

Οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές-φοροτέχνες σηκώνουν καθημερινά αβάσταχτα βάρη από τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα, την κατάσταση στις ΔΟΥ, την συνεχή πίεση από τα μέτρα της κυβέρνησης. Τα πρόστιμα που ενδεχόμενα θα επιβάλλονται στους πελάτες, εκ των πραγμάτων θα μετακυλίονται στους λογιστές-φοροτέχνες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εργασιακή-εισοδηματική επιδείνωση της θέσης των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Αποτελούν συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, της εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε. και όλων των νομικών διατάξεων για το επάγγελμα Λογιστή-Φοροτέχνη, την προώθηση του αντιδραστικού Κώδικα Δεοντολογίας που αναγορεύει σε συνυπεύθυνους μισθωτούς και μικρούς ελευθεροεπαγγελματίες λογιστές.

Η ουσία ποια είναι τελικά; Είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση του φορολογικού ελέγχου, τη συρρίκνωση των ΔΟΥ και τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, διευκολύνεται η συγκέντρωση του κύριου όγκου των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές-ελεγκτικές-  συμβουλευτικές εταιρείες. Για να γίνει αυτό πρέπει να εκτοπιστούν σταδιακά οι δεκάδες χιλιάδες μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και να φθηνύνει η αξία της εργατικής δύναμης μισθωτών ελεγκτών και λογιστών. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους.

Με αφορμή και αυτό το γεγονός αναπτύχθηκε ολόκληρη «σπέκουλα» από διάφορες παρατάξεις στο Ο.Ε.Ε., που, ανεξάρτητα από την εξέλιξή της υπόθεσης, είχε ως μοναδικό στόχο την εκδούλευση των συνάδελφων για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ΠΟΦΕΕ έσπευσε να προαναγγείλει την παράταση προκειμένου να αυτοπαρουσιαστεί ως ο ικανός εκπρόσωπος των λογιστών-φοροτεχνών, που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, ενώ στο τέλος ευχαρίστησε και έπλεξε το εγκώμιο της. Από την άλλη η ΕΣΚΟ του ΛΑΟΣ (πρώην ΕΠΟ) έσπευσε και αυτή με τη σειρά της να υποβάλει αίτημα  στην κυβέρνηση (λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;;;), μπας και φανούν αυτοί σαν οι μόνοι προασπιστές των λογιστών-φοροτεχνών.

Κρύβουν όμως την αλήθεια. Κι οι δύο παρατάξεις είναι δεκανίκια των ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ στην Κ.Δ. και διαγκωνίζονται για την εφαρμογή των αντιλαϊκών διατάξεων που πλήττουν μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Αυτή, όμως, που…σπάει τα ταμεία της υποκρισίας για τα πρόστιμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΣΥΝ.ΑΡ.Ο. (πρώην ΣΕΠΟ). Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. στηρίζει τον Κώδικα Δεοντολογίας για λογιστές-φοροτέχνες που μεταξύ άλλων επιβάλει ποινές και πρόστιμα. Υποστήριξε την οδηγία 2006/43, το ν. 3842/2010 για την πιστοποίηση, που είναι κρίκοι στην αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα καμώνεται ότι καταγγέλλει, αλλά μόνο τα μνημόνια (λές και τα προηγούμενα από τα μνημόνια νομοθετήματα ήταν φιλολαϊκά!!!), εξωραΐζοντας την Ε.Ε. και υπερασπίζοντας την αντιλαϊκή νομοθεσία της.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει και στην πράξη την στάση της ΔΠΚ-Ο. Μόνο η ΔΠΚ-Ο καταδίκασε, καταψήφισε, αποκάλυψε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές που υπηρετούν τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους. Μόνο η ΔΠΚ-Ο κάλεσε σε οργανωμένο αγώνα για να μην περάσουν.

Ακόμα αξίζει να υπενθυμίσουμε αυτά που ορισμένοι υποκρίνονται ότι δεν θυμούνται:

- Ο άδικος και αντιλαϊκός φορολογικός νόμος 3842/2010, εκτός των άλλων, προανήγγειλε την  καθιέρωση της «Πιστοποίησης» των Φοροτεχνών Λογιστών. Με την καθιέρωση της πιστοποίησης η μεγάλη μάζα αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών φοροτεχνών  λογιστών  οδηγείται σταδιακά σε αφανισμό αφού δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα κριτήρια και τους περιορισμούς που θα επιβληθούν (π.χ. ελάχιστη υποδομή, απασχολήσιμο προσωπικό, κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου πελατών και Δημοσίου, κυρώσεις  κλπ). Στην πλειοψηφία τους προορίζονται να επανδρώσουν τις στρατιές  των χιλιάδων φθηνών ευέλικτων εργαζόμενων που καθημερινά βιώνουν την εργασιακή περιπλάνηση. Οι δυνάμεις της Συναίνεσης και του Ευρωμονόδρομου στο Οικονομικό Επιμελητήριο (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ, ΑΚΙΟΕ, ΣΕΠΟ) και η συντεχνία της   δεν αντέδρασαν στην αντιδραστική ρύθμιση. Στο σύνολό τους, αυτές οι δυνάμεις εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την καθιέρωση της πιστοποίησης.

- Προκειμένου να εφαρμοστεί η «Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε.» που αφορά την «απελευθέρωση» στην παροχή υπηρεσιών, και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων στην ΕΕ κατά πως ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, πραγματοποιήθηκε, με μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, εναρμόνιση της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε αυτά τα πλαίσια και σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», καταργήθηκε για τις Ανώνυμες Εταιρείες η απαίτηση της κατοχής άδειας άσκησης επαγγέλματος Λογιστή-Φοροτέχνη από τους μετόχους που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (Αρθρο 10, παρ. 2, εδάφιο 2). Είναι τεράστια η ευθύνη των άλλων δυνάμεων στο Ο.Ε.Ε., κυβερνητικών και του Ευρωμονόδρομου, που όλα αυτά τα χρόνια έβαλαν πλάτη. Οι ίδιες δυνάμεις αποδέχθηκαν αρχικά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2006/43 για τον ελεγκτή που υποβαθμίζει τα ακαδημαϊκά πτυχία και απαξιώνει την εργατική δύναμη του μισθωτού επιστήμονα.

-Το Προεδρείο του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ και ΠΟΦΕΕ) με τη σύμφωνη γνώμη και βοήθεια των ΑΚΙΟΕ και ΣΕΠΟ-ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη διασύνδεση του μητρώου μελών του ΟΕΕ και λογιστή-φοροτεχνικού με το ΤΑXIS. Η απόφαση αυτή ήταν συνέχεια της  επιβολής της πιστοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, που φορτώνει με μεγάλες ευθύνες τους φοροτέχνες-λογιστές, απαλλάσσοντας το κράτος και τις επιχειρήσεις από την ευθύνη που τους αναλογεί, και λειτουργεί ως βασικός μοχλός στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου.

-Η  πλειοψηφία του Ο.Ε.Ε. (ΔΗΚΙΟ, ΠΑΣΚΟ, ΠΟΦΕΕ) με την παρότρυνση της ΑΚΙΟΕ και τη συναίνεση της ΣΕΠΟ, παρά και ενάντια στις εκκλήσεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών προχώρησε, στα πλαίσια του νέου φορολογικού νόμου, στην κοινοποίηση στο  TAXIS NET μόνο εκείνων των λογιστών-φοροτεχνών που ήταν οικονομικά τακτοποιημένοι, εξαιρώντας όσους δεν είχαν ενδώσει στον εκβιασμό των ετήσιων ληστρικών ανανεώσεων, δημιουργώντας στις σημερινές συνθήκες τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες συναδέλφους.

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του!