Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 56 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 71Η ΣτΑ

Η συζήτηση γύρω από την εκλογή για τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τις ενδεχόμενες εκλογές κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο προχωράνε ακάθεκτα οι σχεδιασμοί για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Προωθούνται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, νέοι φόροι, κατασχέσεις κλπ.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι για το μείγμα διαχείρισης προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν στρατηγική σύμπλευση, κινούνται στα ίδια πλαίσια της Ε.Ε., διεκδικούν και διαπραγματεύονται προς όφελος του κεφαλαίου, για το ποιό τμήμα του θα βγεί ωφελημένο στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Μια ανάκαμψη που θα είναι αναιμική και ασταθής λόγω της κατάστασης στις χώρες της ευρωζώνης και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μια ανάκαμψη που θα προχωρήσει πάνω στα «αποκαΐδια» των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Με τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2015 η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της λαϊκής οικογένειας. Στο νέο προϋπολογισμό ενσωματώνονται τόσο η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και η ανάγκη επιτάχυνσης των αναγκαίων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων.

Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,4 δισ. ευρώ (+3%) σε σχέση με το 2014. Μια αύξηση που θα την επωμιστούν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα τα έσοδα από τη φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 520 εκατ. ευρώ (αύξηση 6,3%), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 προβλέπεται να αυξήσει τα έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ (+2,3%), ενώ οι έμμεσοι φόροι που κατατρώγουν τα λαϊκά εισοδήματα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 930 εκατ. ευρώ (+3,8%). Ταυτόχρονα προχωράει σε νέες μειώσεις των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ (μείωση 2,4%),

Μειώνονται ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές δαπάνες. Στην Παιδεία μειώνονται κατά 285 εκατ. Ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία προβλέπεται να έχουν νέα μείωση κατά 505 εκατ. ευρώ, για την Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη μείωση κατά 459 εκατ. Ευρώ. Τη στιγμή που η επίσημη ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 25%, τα επιδόματα για την ανεργία προβλέπεται να μειωθούν στα 992 εκατ. Ευρώ. Την ίδια ώρα αυξάνεται το ζεστό χρήμα που δίνεται στην εργοδοσία στο πλαίσιο της ανακύκλωσης της ανεργίας, για τα διάφορα προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης», τα οποία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά  60,9%

Τα νέα σχέδια Κυβέρνησης και ΕΕ κατεδαφίζουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, στην ιδιωτική ασφάλιση, για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Μειώνουν ξανά τις συντάξεις. Τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 ευρώ. Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας. Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα. Δηλαδή ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που σήμερα η ανεργία τους θερίζει, που εργάζονται με 2ωρα και 3ωρα και σε προγράμματα απασχόλησης η σύνταξη με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα, δεν θα υπάρχει. Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις. Τσακίζουν το ΕΚΑΣ που έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώνουν τα προνοιακά επιδόματα. Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζόμενων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα προετοιμάζεται επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση, έρχεται χρόνια πίσω από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν απ' αυτόν τον τόπο. Η επιχειρηματολογία της των εκπροσώπων των μονοπωλίων και της συγκυβέρνησης, δείχνει ότι θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στο εργατικό κίνημα, να αλυσοδέσουν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαίτηση της μεγάλης εργοδοσίας η κατάργηση κάθε νομικού και συμβατικού εμποδίου, ο περιορισμός κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος, με στόχο να απολύουν, να τρομοκρατούν κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι.

Να μην επιτρέψουμε να καταργηθεί το όποιο ασφαλιστικό δικαίωμα απέμεινε.

Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για το δικαίωμα της απεργίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

Να μην επιτρέψουμε άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Να καταργηθούν όλοι οι ως σήμερα αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)

13/12/2014