Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 71Η ΣτΑ ΓΙΑ ΤΙΣ KOINΣΕΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ 71Η Σ.Τ.Α. ΤΟΥ Ο.Ε.Ε

ΓΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία με το ν. 4019/2011 ("Νόμος Κατσέλη") που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθούνται σήμερα  με γρήγορους ρυθμούς από την συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Είναι βασικός πυλώνας διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ για να περιοριστούν οι εργατικές-λαϊκές αντιδράσεις και διεκδικήσεις, να ενσωματωθεί μέρος των ανέργων, να ενισχυθεί η εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών προς όφελος των μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι ΚΟΙΝΣΕΠ εμφανίζει ραγδαία άνοδο και φτάνει το 60%, τους τελευταίους εννέα μήνες (στις αρχές του χρόνου ήταν περίπου 400, ενώ τώρα φτάνουν σχεδόν τις 650 σε όλη τη χώρα), με την ενεργή ώθηση από την Κυβέρνηση, τις Περιφερειακές και τοπικές κρατικές διοικήσεις.

Οι θιασώτες της "κοινωνικής οικονομίας" ή του "τρίτου τομέα της οικονομίας" τις προπαγανδίζουν ως μια "νησίδα" ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δίνεται βάρος στην ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας» σε τομείς κοινωνικών παροχών και κοινωνικής φροντίδας που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και σε δράσεις που ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη και την αγωνία των ανέργων για εργασία και εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος. Την "κοινωνική οικονομία" υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ("αλληλέγγυα οικονομία") ως βασική μορφή στην "παραγωγική ανασυγκρότηση" που προτείνει, για την (καπιταλιστική) ανάπτυξη και την ανακύκλωση της ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων αλλά ένα ακόμα υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και άρα θα προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικές. Θα είναι κατ’ ουσία δουλεμπορικές καθώς θα απασχολούν εργαζόμενους με μισθούς της τάξεως των 350 ευρώ, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Όπου έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη, δημιουργήθηκαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με κριτήριο λειτουργίας το κέρδος και την εκμετάλλευση χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων

Στην πράξη δηλαδή μπορούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ που κάνουν χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας, να λειτουργούν σαν εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, με το "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" να παρέχουν "νόμιμα" ανασφάλιστη εργασία!

Αυτήν την περίοδο με αποφάσεις της κυβέρνησης και Περιφερειακών αρχών δημιουργούνται Αναπτυξιακές Συμπράξεις και περιφερειακοί Μηχανισμοί με τη συμμετοχή φορέων με αντικείμενο την ενίσχυση, τη διαχείριση και την καθοδήγηση σε νοοδημιούργητες ΚΟΙΝΣΕΠ. Είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη αφού οι φορείς όχι μόνο καλούνται να παίξουν το ρόλο του μεσάζοντα στην εκμετάλλευση των ανέργων, αλλά θα έχουν και ποσοστά εσόδων με υποχρέωση να αλλάξουν το χαρακτήρα τους και να γίνουν και αυτές κοινοπραξίες ή ΚΟΙΝΣΕΠ με την πάροδο διετίας.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή "κοινωνικής οικονομίας".

Παλεύουμε για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.

Απαιτούμε, το ΟΕΕ και τα περιφερειακά τμήματά του να μην συμμετέχουν σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις και Περιφερειακούς Μηχανισμούς για ΚΟΙΝΣΕΠ με οποιαδήποτε τρόπο.

Καταδικάζουμε τις διαθεσιμότητες και απολύσεις και παλεύουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, λειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο) 

13/12//2014

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 15 Δεκέμβριος 2014 14:47)