Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon Διακύρηξη 2007 - Συνέχεια άρθρου 1

Ευρετήριο Άρθρου
Διακύρηξη 2007
Συνέχεια άρθρου 1
Συνέχεια άρθρου 2
Συνέχεια άρθρου 3
Όλες οι Σελίδες

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ!

Αποτελούν κρίκους αλυσίδας των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (μεταρρυθμίσεων) οι οποίες απαντούν στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου για την διευκόλυνση της αναπαραγωγής του, την επέκταση της δράσης του σε νέους τομείς, για την ενίσχυση της μεγέθυνσης του και της κερδοφορίας του. Αποτελούν τη συγκεκριμενοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισσαβόνας, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο των αναδιαρθρώσεων με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του βαθμού εκμετάλευσης των εργαζομένων, στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Αποτελείται από ένα σύνολο μέτρων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η "απελευθέρωση" τομέων στρατηγικής σημασίας, η κατάργηση των εργασιακών σχέσεων μόνιμης - πλήρους απασχόλησης, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μια πολιτική που ενιαία υλοιποιείται τόσο από τις φιλελεύθερες όσο και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, απο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική αποτελεί παράγοντα όξυνσης των κοινωνικών ανιστοτήτων, της συγκέντρωσης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και της επιδείνωσης σχετικά, αλλά και, για ορισμένα τμήματα, απόλυτης χειροτέρευση της θέσης των λαικλων στρωμάτων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε οτι το πρότυπο στο οποίο στοχεύουν είναι αυτό:

  • της μερικής δουλειάς, μερικής ασφάλισης, μερικής κατάρτισης, μερικής ζωής. Ενός δηλαδή εξαρτήματος άμεσα προσαρμοζόμενου και αναλώσιμου στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

 

ΤΟ ΟΕΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ!

Το ΟΕΕ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

  • Στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Με το νόμο για το Φοροτέχνη - Λογιστή προώθησε την κατηγοριοποίηση για τον κλάδο, τη διαμόρφωση μιας επαγγελματικής πυραμίδας με ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα για την πλειοψηφία των νέων πτυχιούχων.

Κατάργησε ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο. Διευκόλυνε την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μεταβίβαση στις πλάτες του Φ-Λ των ευθυνών της εργοδοσίας και του κράτους.

Διευκόλυνε την συγκέντρωση στον κλάδο, τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών οι οποίες απορροφούν σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών. Καθημερινά φυτρώνουν σαν μανιτάρια Εταιρίες Παροχής Λογιστικών Υπηρεσιών και Οργάνωσης Λογιστηρίου, θυγατρικές των Τραπεζών και των Ελεγκτικών Εταιριών.

Αποδέχεται τη λογική των αλλεπάληλων διαδικασιών αξιολόγησης, αμφισβητώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αποδέχτηκε το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και το νόμο για τις ΔΕΚΟ οι οποίοι ουσιαστικά καταργούν τη σταθερή εργασία, την πλήρη απασχόληση, νομιμοποιούν τις εργολαβίες, τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, τις αυθαίρετες διαδικασίες αξιολόγησης.

Οι λογικές συντεχνιακής κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων ειναι αναποτελεσματικές.

Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί αυταπάτη, αν όχι συνειδητή συνενοχή, η θέση οτι μπορεί να υπάρξει η όποια κατοχύρωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε συνθήκες γενικευμένης απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών. Η υλοποίηση των ευρωενωσιακών οδηγιών 89/48 και 36/2005 θα μετατρέψει σε "κουρελόχαρτο" το νομοθετικό πλαίσιο για το Φ-Λ.