Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 3 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon Διακύρηξη 2007

Ευρετήριο Άρθρου
Διακύρηξη 2007
Συνέχεια άρθρου 1
Συνέχεια άρθρου 2
Συνέχεια άρθρου 3
Όλες οι Σελίδες

Μπροστά στις εκλογές της 9ης Δεκέμβρη για το ΟΕΕ, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) καλεί:

 • εργαζόμενους μισθωτούς
 • αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματιές
 • άνεργους, υποαπασχολούμενους και ετεροαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Αξιοποιώντας την εμπειρία τους από τη συνολικότερη επίθεση που δέχονται στα εργασιακά -επαγγελματικά- ασφαλιστικά τους δικαιώματα, από την υποβάθμιση των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών, από την πορεία και λειτουργία του ΟΕΕ, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

Να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για την οργάνωση της πάλης μας:

 • αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης στο ΟΕΕ
 • καταδικάζοντας το πολύχρωμο μπλοκ των δυνάμεων στο ΟΕΕ που αποδέχονται, στηρίζουν, υλοποιούν και εξωραϊζουν την αντιλαϊκή πολιτική, το μονόδρομο της ζούγκλας της ανταγωνιστικότητας και συμμετέχουν στην "καθεστωτική τάξη πραγμάτων" στο ΟΕΕ
 • ενισχύοντας αποφασιστικά την ΔΠΚ-Ο, τη μόνη δύναμη που με συνέπεια:
  • Αποκάλυψε την αντιλαϊκή πολιτική και προειδοποίησε για τις επιλογές του ΟΕΕ
  • Αντιστάθηκε σε αυτές τις επιλογές και οργάνωσε πάλη για να μην υλοποιηθούν.
  • Αρνήθηκε τη συνδιαλλαγή της συμμετοχής στα προεδρεία της ΚΔ και στις αμειβόμενες επιτροπές
  • πρόβαλε στόχους πάλης που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας
  • προώθησε θέσεις αμφισβήτησης του αντιλαϊκού μονόδρομου οργάνωσης της οικονομίας με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου, προβάλλοντας τον άλλο σύγχρονο και ρεαλιστικό δρόμο οργάνωσης της οικονομίας με επίκεντρο την ικανοποίηση των συγχρονων λαϊκών αναγκών. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης, θα συνεχιστεί:

 • Στα εργασιακά δικαιώματα σου, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης που πραγματοποιούνται στο όνομα της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Καταργείται η μόνιμη και πλήρης απασχόληση.
 • Στα επαγγελματικά σου δικαιώματα, με την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών (Συνθήκη Μπολκεστάιν), με την εφαρμογή των ευρωενωσιακών οδηγιών 89/48 και 36/2005, με τις οποίες εξισώνονται επαγγελματικά τα πτυχία με τα διπλώματα δίχρονων σπουδών κάθε λογής κολεγίου.
 • Στα ασφαλιστικά σου δικαιώματα, με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων προωθείται το κεφαλαιοποιητικό - ανταποδοτικό σύστημα για να απαλλαγεί σταδιακά το κράτος και η εργοδοσία απο τις ασφαλιστικές εισφορές. Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης μέσα από τη δημιουργία των επαγγελματικών Ταμείων.
 • Στην υποβάθμιση των πτυχίων και στην αποσύνδεση τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Προωθούνται οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της Μπολόνια για την Παιδεία, μέσω της διάσπασης του Ενιαίου Επιστημονικού Αντικειμένου. Μετατρέπουν το πτυχίο σε απλή βεβαίωση ατομικής συλλογής γνώσεων, διαβατήριο για συνεχείς εξετάσεις αξιολόγησης από τους μηχανισμούς της αγοράς. Διαμορφώνουν μια στρατιά δια βίου εξεταζόμεων χωρίς δικαιώματα. Συνδέουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης και την έρευνα με τις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η οδηγία 36/2005 οδηγεί στη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων - παραρτημάτων.
 •  

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ!

Αποτελούν κρίκους αλυσίδας των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων (μεταρρυθμίσεων) οι οποίες απαντούν στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου για την διευκόλυνση της αναπαραγωγής του, την επέκταση της δράσης του σε νέους τομείς, για την ενίσχυση της μεγέθυνσης του και της κερδοφορίας του. Αποτελούν τη συγκεκριμενοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισσαβόνας, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο των αναδιαρθρώσεων με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει στην αύξηση του βαθμού εκμετάλευσης των εργαζομένων, στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Αποτελείται από ένα σύνολο μέτρων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η "απελευθέρωση" τομέων στρατηγικής σημασίας, η κατάργηση των εργασιακών σχέσεων μόνιμης - πλήρους απασχόλησης, η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μια πολιτική που ενιαία υλοιποιείται τόσο από τις φιλελεύθερες όσο και τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, απο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική αποτελεί παράγοντα όξυνσης των κοινωνικών ανιστοτήτων, της συγκέντρωσης του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και της επιδείνωσης σχετικά, αλλά και, για ορισμένα τμήματα, απόλυτης χειροτέρευση της θέσης των λαικλων στρωμάτων.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε οτι το πρότυπο στο οποίο στοχεύουν είναι αυτό:

 • της μερικής δουλειάς, μερικής ασφάλισης, μερικής κατάρτισης, μερικής ζωής. Ενός δηλαδή εξαρτήματος άμεσα προσαρμοζόμενου και αναλώσιμου στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

 

ΤΟ ΟΕΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ!

Το ΟΕΕ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

 • Στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Με το νόμο για το Φοροτέχνη - Λογιστή προώθησε την κατηγοριοποίηση για τον κλάδο, τη διαμόρφωση μιας επαγγελματικής πυραμίδας με ελάχιστα επαγγελματικά δικαιώματα για την πλειοψηφία των νέων πτυχιούχων.

Κατάργησε ουσιαστικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο. Διευκόλυνε την εντατικοποίηση της εργασίας και τη μεταβίβαση στις πλάτες του Φ-Λ των ευθυνών της εργοδοσίας και του κράτους.

Διευκόλυνε την συγκέντρωση στον κλάδο, τη δημιουργία ανώνυμων εταιριών οι οποίες απορροφούν σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών. Καθημερινά φυτρώνουν σαν μανιτάρια Εταιρίες Παροχής Λογιστικών Υπηρεσιών και Οργάνωσης Λογιστηρίου, θυγατρικές των Τραπεζών και των Ελεγκτικών Εταιριών.

Αποδέχεται τη λογική των αλλεπάληλων διαδικασιών αξιολόγησης, αμφισβητώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αποδέχτηκε το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και το νόμο για τις ΔΕΚΟ οι οποίοι ουσιαστικά καταργούν τη σταθερή εργασία, την πλήρη απασχόληση, νομιμοποιούν τις εργολαβίες, τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, τις αυθαίρετες διαδικασίες αξιολόγησης.

Οι λογικές συντεχνιακής κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων ειναι αναποτελεσματικές.

Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί αυταπάτη, αν όχι συνειδητή συνενοχή, η θέση οτι μπορεί να υπάρξει η όποια κατοχύρωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε συνθήκες γενικευμένης απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών. Η υλοποίηση των ευρωενωσιακών οδηγιών 89/48 και 36/2005 θα μετατρέψει σε "κουρελόχαρτο" το νομοθετικό πλαίσιο για το Φ-Λ.


 • Στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η δημιουργία του ΕΤΑΟ αποτελεί έναν από τους πολιορκητικούς κριούς κατεδάφισης του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για ιδιωτική ασφάλιση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο "τζογάρει" με τα χρήματα των μελών του σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

 • Στην ανώτατη εκπαίδευση.

Νομιμοποιούν τις ανατροπές του δημοσίου ενιαίου δωρεάν χαρακτήρα του.

Αποδέχονται τους "πτυχιούχους" του Ανοικτού Πανεπιστημίου και των ΠΣΕ. Στο όνομα της "νομιμότητας" ετοιμάζονται να αποδεκτούν ως μέλη του ΟΕΕ τους απόφοιτους των διετών και τριετών σπουδών από χώρες της ΕΕ, αλλά και αυτών των διαφόρων ιδιωτικών κολεγίων - παραρτημάτων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΟΕΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ.

Οφείλεται στο γεγονός οτι στο ΟΕΕ πλειοψηφούν οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα διάφορα πολύμορφα στηρίγματα τους.

Οφείλεται στο ίδιο θεσμικό χαρακτήρα του ΟΕΕ. Ως σύμβολο του αστικού κράτους, μηχανισμός εξωραϊσμού και αποδοχής του ταξικού χαρακτήρα του συστήματος, αποτελεί το εργαλείο ταξικής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, όπου καλούνται να δράσουν μαζί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι με στελέχη του κράτους και της εργοδοσίας, με τους εκπροσώπους του κεφαλαίού.

Η συμφωνία των υπολοίπων παρατάξεων επιδιώκεται να συγκαλυφθεί με δευτερεύουσες ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις.

Η καθεμία αναλαμβάνει και απο έναν συγκεκριμένο ρόλο.

Οι κυβερνητικές παρατάξεις της ΔΗΚΙΟ και της ΠΑΣΚΟ αποτελούν τους μηχανοδηγούς της πορείας του ΟΕΕ. Είναι συνυπεύθυνοι. Νομιμοποιούν και υλοποιούν την εκάστοτε κυβερνητικη πολιτική και τα αντιλαϊκα της μέτρα.

Η ΣΕΠ-Ο (ΣΥΝ), θέλει να παίξει το ρόλο της "χρήσιμης δύναμης". Εξωραϊζει την ΕΕ. Πρωτοστατεί στα ζητήματα της επαγγελματικής αξιολόγησης. Την χαρακτηρίζει η αντιφατικότητα θέσεων και πράξεων για τα ζητήματα που αφορούν το ΕΤΑΟ, το ΙΕΚΕΜ κ.α. Εξαιτίας της δικής της παρέμβασης δεν ψηφίστηκε στη ΣτΑ η πρόταση της ΔΠΚ-Ο για 1400 € κατώτερο μισθό για τους εργαζομένους στο ΟΕΕ.

Οι λεγόμενες ανεξάρτητες παρατάξεις (ΑΚΙΟΕ - ΕΠΟ) αποτελούν δεκανίκια των κυβερνητικών παρατάξεων, εξωραΐζουν την αντιλαϊκή πολιτική, καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορούν συντεχνιακά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Η "νέα" παράταξη της ΠΟΦΕΕ (παλιά λεγόταν ΟΕΕ και "χρεοκόπησε") είναι απλώς μια συμπληρωματική δύναμη της ΔΗΚΙΟ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο οτι τα πρώτα στελέχη στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΚΙΟ, είναιαυτοί οι οποίοι "κόπτονται" για την "ανεξαρτησία" του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η μη συμμετοχή, η αποχή είναι πράξη παθητική, τους διευκολύνει στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)


Από καλύτερες θέσεις οργανώνουμε την πάλη, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ενίσχυση εκείνης της δύναμης που:

 • συνολικά αντιπαρατέθηκε με τον προσανατολισμό και τη δράση του ΟΕΕ,
 • έβαλε εμπόδια στη δράση τους
 • είχε αποφασιστική συμβολή στην κατάργηση των εξετάσεων του Λ-Φ, στην κατάργηση του ΙΕΚΕΜ
 • δυσκολέυει τη λειτουργία του ΕΤΑΟ
 • απέτρεψε την εγγραφή στο ΟΕΕ των αποφοίτων των τριετών σπουδών από χώρες της ΕΕ.

Συναδέλφισσα , συνάδελφε,

Κριτήριο της ψήφου μας πρέπει να είναι η θέση της κάθε παράταξης απέναντι στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στάση της στο ΟΕΕ.

Υπάρχουν οι δυνατότητες να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στα όργανα του ΟΕΕ.

Η ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη λειτουργία του ΟΕΕ ως μηχανισμού υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις τα σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Η δράση και η στάση της ΔΠΚ-Ο είναι το δικό μας διαπιστευτήριο με το οποίο ζητάμε τη ψήφο σου.

Δεν είναι απλά μια ψήφος διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος αντίστασης, απειθαρχίας. Είναι ψήφος αντεπίθεσης για όλα όσα μας ανήκουν. Δεν παζαρεύουμε τίποτα. Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες, τις πραγματικές μας ανάγκες.

Παλεύουμε για:

 • Πλήρη και μόνιμη απασχόληση για όλους. Για 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο. Για 1800 € κατώτερο μισθό για εργαζομένους Οικονομολόγους σε δημόδιο και ιδιωτικό τομέα.
 • Αποκλειστικά Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Η βάση υπολογισμού της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού. Δωρεάν υγεία και πρόνοια. Κατάργηση του ΕΤΑΟ.
 • Η απόκτηση του πτυχίου μόνη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση των διαδικασιών της δια βιου αξιολόγησης. Να μην εφαρμοστούν οι οδηγίες 89/48 και 36/2005.
 • Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη εκπαίδευση. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία, κατάργηση των διαφόρων κολεγίων.
 • Δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του ΟΕΕ, η οποία να διευκολύνει τη συλλογική σκέψη και δράση των μελών του.

Η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής απαιτεί:

 • αγωνιστική στάση και δράση
 • συμπόρευσημε τους εργαζόμενους άλλων κλάδων
 • δράση ενάντια στη πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους θεσμούς που τα υπηρετούν.

Έτσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής για την ελληνική κοινωνία, ο δρόμος δηλαδή που κατοχυρώνει στη λαϊκή πλειοψηφία τα μέγιστα αποτελέσματα από την κοιωνικοποίηση της εργασίας, από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!