Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 21 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ/ΔΠΚ-Ο ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Οι 5 προτάσεις που δημοσιοποίησε η επιτροπή για φορολογικά θέματα που έχει συστήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο κινούνται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και της συγκυβέρνησης, στη βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. Κινούνται στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων που απατούνται από το κεφάλαιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

Προβάλλεται ως αναγκαιότητα η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του φορολογικού ελέγχου στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ελεύθερο πεδίο για επενδύσεις και κέρδη σε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρίες. Επιπλέον πρακτικά προτείνεται η παράδοση του ελέγχου σε μεγάλες εταιρίες, αφού επί της ουσίας θα δίνεται η δυνατότητα μόνο σε όσους είναι πιστοποιημένοι.

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα ωφεληθούν επί της ουσίας από τέτοιου είδους προτάσεις, παρά τη φαινομενική ανακούφιση τους. Ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι, που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, αντιμετωπίζουν τη συμπίεση από τον ανταγωνισμό των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων που ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά από τέτοιου είδους μέτρα

Η ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ είναι απαράδεκτη. Είναι ουσιαστικά μέτρο που προκαλεί έμμεση μείωση των προστίμων για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό γιατί αν επανακαθοριστεί το όριο φοροδιαφυγής προς τα πάνω, τότε πολλές παραβάσεις δε θα θεωρούνται «παραβάσεις φοροδιαφυγής» και θα καταλογίζονται μικρότερα πρόστιμα για τις περιπτώσεις αυτές.

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ αποτελεί θετικό μέτρο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του γιατί: α) τους επιτρέπει να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ενώ κανονικά δεν έχουν το δικαίωμα και β) αυξάνει το χρόνο κατάθεσης προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια με μείωση της προκαταβολής.