Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 28 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ Β.ΣΠΑΝΑΚΗ

Δελτίο Τύπου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από το στέλεχος της Ν.Δ., Βασίλειο Σπανάκη, συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ από την ΠΟΕ-ΔΟΥ, κατά των συναδέλφων Βέτας Πανουτσάκου, μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Αντώνη Πατίδη, μέλους του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με το επιχείρημα ότι τον «ενέπλεξαν ευχερώς σε ανύπαρκτο σχέδιο νοθείας»!!!

Ήδη από τις 13/12/2016 με σχετικό δελτίο τύπου η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη απόπειρα νοθείας, που επιχειρήθηκε με άθλιο τρόπο, στις 2/12/2016 κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 36ου συνεδρίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Σε όλους (μέλη του ΓΣ και αντιπροσώπους στο Συνέδριο) έγινε γνωστό ότι εκλεγμένος αντιπρόσωπος από την Ομοσπονδία των Τελωνειακών με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ, ενώ είχε ψηφίσει και το όνομά του είχε διαγραφεί από τις εκλογικές λίστες, επιχείρησε να ψηφίσει ξανά για λογαριασμό του Β. Σπανάκη, Οργανωτικού Γραμματέα της Ν.Δ. και αντιπροσώπου της ΔΑΚΕ από την Ομοσπονδία των Εφοριακών, που δεν είχε ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα, χρησιμοποιώντας την κάρτα αντιπροσώπου και το διαβατήριό του.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ενέργεια του συνδικαλιστικού και κομματικού στελέχους της ΔΑΚΕ και της ΝΔ, που έφτασε να ζητάει σήμερα και «τα ρέστα» από εκείνους που αποκάλυψαν την απόπειρα νοθείας, από εκείνους που τον έπιασαν με τη «γίδα στην πλάτη».

Η απόπειρα αυτή είναι ανεπίτρεπτη για συνδικαλιστικά στελέχη. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται η ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να απαλλαγεί από φαινόμενα σήψης και εκφυλισμού.

Όλα αυτά δείχνουν τι συνδικαλιστικό κίνημα οραματίζεται και προωθεί, ακόμη και με μηνύσεις, η ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προσωπική ευθύνη και οφείλει να «μαζέψει» το πολιτικό του τέκνο.

Εκφράζουμε την στήριξή μας στους συναδέλφους, οι οποίοι έκαναν το αυτονόητο και απαιτούμε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία, με το να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 20 Απρίλιος 2018 12:14)

 

PostHeaderIcon ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια

στην ιμπεριαλιστική επιδρομή κατά της Συρίας!

ΤΡΙΤΗ 17/4/2018

ΑΘΗΝΑ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 7 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στις 7 μ.μ.

Οι Ιμπεριαλιστές Τη Γη Ξαναμοιράζουν

Με Των Λαών Το Αίμα Τα Σύνορα Χαράζουν!

 

Το πρωί του Σαββάτου, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στη Συρία. Η επίθεση αυτή βασίστηκε σε διάφορα προσχήματα. Με τη σημερινή επίθεσή τους στη Συρία, ΗΠΑ-Μ. Βρετανία-Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη.

 

Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τους φέρνει σ' αντιπαράθεση μ' άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια.

 

Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς τόσο της περιοχής, όσο και όλου του κόσμου. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κύματα των προσφύγων και ξεριζωμένων, για τους οποίους οι θύτες -κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί- χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

 

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει διαφορετικά -με εμπορικούς "πολέμους" και αντιλαϊκά μέτρα-τα τεράστια αδιέξοδά του. Αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής που βυθίζει τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

 

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μιλά για την Ελλάδα ως "πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας", τη στιγμή που μας βάζει στη μέση του κυκλώνα. Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

 

Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, όταν η κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τα αεροπλανοφόρα και την αρμάδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Όταν συνεργάζεται με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Όταν η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Κύπρο και Συρία και μπαινοβγαίνει στο Αιγαίο, στηριζόμενη στην ανοχή των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που έχουν σβήσει τα σύνορα στο Αιγαίο και θέλουν να την αξιοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας. Η στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, που σαν κοράκια περιμένουν τα συμβόλαια που θα βγουν μετά την καταστροφή και τη δολοφονία των λαών.

 

Οι αντεργατικές πολιτικές στο εσωτερικό της κάθε χώρας πηγαίνουν παράλληλα με την εξωτερική πολιτική των προκλητικών φιλοπόλεμων δηλώσεων και των εμπορικών ανταγωνισμών, των οικονομικών πολέμων. Ο πόλεμός τους είναι η συνέχεια της Ειρήνης τους.

 

Η Πολιτική Τους Γεννά Φτώχεια - Πολέμους - Προσφυγιά.

 

Αποτελεί τεράστια κοροϊδία ο ισχυρισμός ότι μ' αυτόν τον τρόπο θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τον πρόσθετο λόγο της διαταραχής των σχέσεων Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας αποτελεί κομμάτι των συνολικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Για λογαριασμό των συμφερόντων της δικής της αστικής τάξης, η Τουρκία παζαρεύει τις σχέσεις της τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με τη Ρωσία.

 

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης και αλλαγής συνόρων. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Δεν νοιάζονται για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Νοιάζονται μόνο για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Και αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία. Η κυβερνητική πολιτική της λεγόμενης "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τις πιθανότητες εμπλοκής του σ' έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους για την καπιταλιστική κερδοφορία, αφού αυτό επιδιώκεται μέσω των επεμβάσεων και των πολέμων.

 

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα είναι κίνδυνος για το λαό, με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας τώρα πρέπει μαζικά να ορθώσουν μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που δολοφονούν λαούς.

 

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Με την αλληλεγγύη και την κοινή τους πάλη να ορθώσουν τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους.

Απέναντι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιτάξουμε τις αξίες της φιλίας και της Αλληλεγγύης.

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 14:21)

 

PostHeaderIcon ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ"

Από  902.gr

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τις οδηγίες για τους κοινούς κανόνες σε όλη την ΕΕ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και την ενιαία φορολόγηση των διεθνικών μονοπωλιακών ομίλων αναφέρει:

«Οι οδηγίες που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με κοινούς κανόνες σε όλη την ΕΕ για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και την ενιαία φορολόγηση των διεθνικών μονοπωλιακών ομίλων έχουν διακηρυγμένο στόχο την ολοκλήρωση της ενιαίας καπιταλιστικής αγοράς στην κατεύθυνση περαιτέρω εμβάθυνσης της ΕΕ και της ΟΝΕ.

Επικαλούνται τον "περιορισμό του φορολογικού ανταγωνισμού" μεταξύ των κρατών - μελών με βάση "κανόνες για τη φορολογική διοίκηση του κράτους - μέλους της εγκατάστασης των μητρικών επιχειρήσεων". Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο των οδηγιών αφορά ένα μικρό μόνο τμήμα του κεφαλαίου, αφού θα εφαρμοστούν μόνο για επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ. Οι κοινοί κανόνες για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών περιλαμβάνουν μια σειρά μειώσεις, εκπτώσεις και απαλλαγές (όπως π.χ. τις δαπάνες για έρευνα, ενδο-ομιλικές συναλλαγές, απαλλαγή φόρου για κέρδη εκτός ΕΕ υπό προϋποθέσεις κ.ά.). Άρα παραμένουν άθικτα όλα τα προνόμια και οι νόμιμες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και ομίλους και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ενισχύονται.

Στο έδαφος αυτό αναπτύσσονται σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε αστικές τάξεις των κρατών- μελών της ΕΕ και τμήματα του κεφαλαίου, καθώς και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως τις ΗΠΑ και την Κίνα, με επίδικο την ισχυροποίηση των διεθνικών μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπεί κάθε πλευρά. Οι ανταγωνισμοί αυτοί όμως δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αφορούν διαμάχες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με μοχλό χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές επιχειρηματικών κερδών ή άλλους τρόπους ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης. Οι αντιθέσεις αυτές εκφράζονται και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτή είναι άλλωστε η άλλη όψη του μπαράζ των δασμών που επιβάλλει αυτήν την περίοδο το ένα ισχυρό ιμπεριαλιστικό κέντρο σε βάρος του άλλου. Στα πλαίσια αυτά διάφορες προτάσεις που προβάλλονται ως δήθεν φιλολαϊκές, στην πραγματικότητα εντάσσονται στους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς από τη μία ή την άλλη πλευρά, όπως π.χ. η πρόταση για ενιαίο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων στην ΕΕ ύψους 20% ή 25%, που ασκεί πιέσεις για μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα κράτη μέλη που σήμερα διατηρούν υψηλότερους.

Οι προπαγανδιστικές κορόνες του Ευρωκοινοβουλίου, της Επιτροπής και των απολογητών της ΕΕ ότι θα χτυπήσουν δήθεν τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα αυτές προκαλούν θυμηδία την ώρα που κράτη-μέλη της ΕΕ αποτελούν καραμπινάτους φορολογικούς παραδείσους του κεφαλαίου, ενώ πρόσφατα το ECOFIN, με απόφασή του που συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξαίρεσε από τις "μαύρες λίστες" της μέχρι και την περίπτωση του Παναμά στο όνομα της συνεργασίας μαζί του...

Αυτές οι ευρωενωσιακές προπαγανδιστικές καμπάνιες αποσκοπούν να εκτονώσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων από τις αποκαλύψεις φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά και για τη νόμιμη φοροαποφυγή (που αποτελεί το μεγάλο όγκο) σε μια σειρά κράτη-μέλη, την ίδια στιγμή που απογειώνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων. Επιδιώκουν να εξαπατήσουν τους λαούς ότι με μέτρα καλύτερης διαχείρισης στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη της μπορεί τάχα να υπάρξει «δίκαιο» φορολογικό σύστημα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή των ομίλων. Η αλήθεια, όμως, βγαλμένη μέσα από την πείρα των εργαζομένων είναι ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει «δίκαιη» φορολόγηση, ότι ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή του κεφαλαίου.

Το φορολογικό σύστημα στον καπιταλισμό, όπως και οι κρατικοί και ευρωενωσιακοί προϋπολογισμοί αποτελούν εργαλεία υλοποίησης της ταξικής πολιτικής, μηχανισμούς αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Γι’ αυτό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ το κεφάλαιο φοροδιαφεύγει νόμιμα, απολαμβάνει προκλητικά φορολογικά προνόμια, φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων, θεσπισμένα με νόμους. Σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, την οποία πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολόγησής τους, με μείωση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση εκπτώσεων ή μειώσεων φόρου για πραγματικές δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών κλπ. Τα έσοδα από τη φορολογία άλλωστε στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούνται από τους φόρους των μισθωτών και συνταξιούχων.

Σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με τις αντιλαϊκές αυτές επιδιώξεις, που υπηρετούν την κερδοφορία των ομίλων, βρίσκονται η πολιτική και οι προτάσεις του ΚΚΕ, με αφετηρία την αντίληψη ότι κύρια πηγή των φορολογικών εσόδων πρέπει να αποτελέσει η φορολογία του κεφαλαίου και της μεγάλης περιουσίας, με αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%, κατάργηση των προνομίων και φοροαπαλλαγών τους, των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τα φορολογικά βάρη της λαϊκής οικογένειας, με γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση των έμμεσων φόρων στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που καλύπτουν τις βασικές λαϊκές ανάγκες και των διάφορων χαρατσιών στη λαϊκή κατοικία, τους αυτοαπασχολούμενους κλπ.».

 

PostHeaderIcon ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

ΟΧΙ ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ

ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ

 

Με αφορμή την δύσκολη κατάσταση στα οικονομικά του ΟΕΕ, το προεδρείο της ΚΔ-δηλαδή ΔΗΚΙΟ, ΠΔΣΟ, ΠΟΦΕΕ-πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει σύσκεψη παρατάξεων, ανοίγοντας σοβαρά ζητήματα και καλώντας την ΚΔ να αποφασίσει. Στην ουσία προτείνουν να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες των λογιστών-φοροτεχνών, γενικότερα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους.

Κατ΄αρχήν πρότειναν να ζητήσουν από την κυβέρνηση κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εξόδων του ΟΕΕ, τουλάχιστον της μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Όμως, επειδή ισχυρίζονται ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί, εξέφρασαν στο «τραπέζι» μια σειρά απαράδεκτες προτάσεις:

-Αύξηση της εισφοράς για την ετήσια αναγκαία «επιμόρφωση» των λογιστών-φοροτεχνών (υποχρεωτική για να ανανεωθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος) κατά 66%. Η απόφαση μπορεί να παρθεί από ΚΔ ή ΣτΑ.

-Αύξηση της εισφοράς για την έκδοση άδειας Β΄και Α΄τάξης λογιστή-φοροτέχνη κατά 100-150%. Απαιτείται υπουργική απόφαση.

-Αύξηση του ετήσιου ποσού για την ανανέωση των αδειών κατά 33% (απαιτείται υπουργική απόφαση).

-Αύξηση της ετήσιας συνδρομής στο ΟΕΕ κατά 13% (απαιτείται υπουργική απόφαση).

Επιπλέον πρότειναν ετήσια εισφορά σε ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ λογιστικών-φοροτεχνικών εταιριών (απαιτείται υπουργική απόφαση), χωρίς ακόμα να προσδιορίζουν αν θα συμπεριληφθούν όλες οι μορφές εταιριών ή μόνο οι ΑΕ-ΕΠΕ και αν θα συνυπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος.

 

Μόνο η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΔΠΚ-Ο) εκδήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεση της (με εξαίρεση την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιβολή εισφοράς σε ΑΕ κλπ). Οι υπόλοιπες παρατάξεις (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), στον έναν ή τον άλλο βαθμό, συμμερίζονται αυτές τις προτάσεις και τις συζητούν!

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

Οι προτάσεις αυτές δεν αφορούν στενά την πορεία του ΟΕΕ, αλλά τη ζωή και την επαγγελματική προοπτική δεκάδων χιλιάδων ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών-φοροτεχνών, γενικότερα οικονομολόγων. Στην πράξη ετοιμάζονται να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες των μόνιμων «υποζυγίων» του ΟΕΕ…που δεν τους φτάνει η δυσβάσταχτη φορομπηξία του αστικού κράτους, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση μισθών και εισοδημάτων ή η ανεργία και η εργοδοτική τρομοκρατία, τώρα για να μπορούν να εργαστούν, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις στα «χαράτσια» του ΟΕΕ που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο!

 

Η εφαρμογή τέτοιων προτάσεων ανοίγει το δρόμο για να μετατραπεί το ΟΕΕ σε κλειστό επαγγελματικό club μεγάλων λογιστικών εταιριών και όσων θα έχουν να πληρώνουν! Αντικειμενικά βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στη μεγάλη μάζα των μισθωτών-αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων. Ενισχύει τις τάσεις συγκέντρωσης της αγοράς στις λογιστικές-φοροτεχικές υπηρεσίες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΘΥΝΗ!

Τα προβλήματα που προκύπτουν στα οικονομικά του ΟΕΕ είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής και της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Αφού έκοψαν την κρατική χρηματοδότηση προς την ΟΕΕ, μεταβιβάσαν το βάρος των εσόδων πρώτα και κύρια στους λογιστές-φοροτέχνες, προτάσσοντας την αντίληψη της ανταποδοτικότητας. Έτσι λοιπόν αντανακλούνται και στη λειτουργία του ΟΕΕ οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση για να εξασφαλιστούν πόροι και στήριξη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρεί ακέραια αυτή την κατάσταση, ενώ επέβαλε πριν ένα χρόνο και δημοσιονομικό κόφτη στο ΟΕΕ, διατηρώντας το «χαράτσωμα» των λογιστών-φοροτεχών.

ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ, ως κύριοι εκφραστές της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο συμφώνησαν και εφάρμοσαν την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο ΟΕΕ, αλλά πρωτοστάτησαν για να προχωρήσει, επιχειρηματολογώντας για την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών του ΟΕΕ και αντιδρώντας σε κάθε αίτημα για ενίσχυση του ΟΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό! Η ΣΥΝΑΡΟ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), όχι μόνο δεν αντιδρούσε σε αυτή την κατάσταση, αλλά σήμερα δίπλα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρατάει στάση Πόντιου Πιλάτου, χωρίς να διαφωνεί και με τις προτάσεις της πλειοψηφίας!

 

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ καλεί μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους όλων των κλάδων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μην περάσουν οι προτάσεις σφαγής και χαρατσώματος. Να εγκαταλείψουν τόσο τις παρατάξεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τις συντεχνιακές ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ που τους σκάβουν το λάκκο! Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να συζητηθεί στη ΣτΑ.

 

Διαφωνούμε με τον προσανατολισμό των δαπανών του προϋπολογισμού. Αξιοποιούνται για να παίζει το ΟΕΕ το ρόλο στήριξης της πολιτικής του αστικού κράτους που υπηρετεί τα μονοπώλια. Δράσεις που στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς, που προωθούν την ενσωμάτωση των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων στην εφαρμογή όλων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.

 

Απαιτούμε την αποκλειστική χρηματοδότηση του ΟΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να χρηματοδοτούνται όλες οι ανάγκες λειτουργίας του(πρώτα και κύρια η μισθοδοσία και τα συνταξιοδοτικά όλων των υπάλληλων του ΟΕΕ), να εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία και να υποστηρίζεται η διοργάνωση δωρεάν επιμορφωτικών-ενημερωτικών σεμιναρίων για όλους τους οικονομολόγους, λογιστές-φοροτέχνες.

 

Απαιτούμε και επιμένουμε να καταργηθεί η εισφορά για την υποχρεωτική επιμόρφωση λογιστών-φοροτεχνών, την έκδοση και ανανέωση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή-φοροτέχνη-μελετητή, την αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση. Οι όποιες παροχές πρέπει να δίνονται δωρεάν, ειδικά όταν αφορούν την άσκηση επαγγέλματος και ανεξάρτητα από την καταβολή της συνδρομής στο ΟΕΕ.

 

Προτείνουμε να μειωθεί κατά 1/3 το ύψος της συνδρομής για όλα τα μέλη του Ο.Ε.Ε. που είναι μισθωτοί, άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι. Επιβολή κατώτατης ετήσιας εισφοράς σε λογιστικές-φοροτεχικές ΑΕ,ΕΠΕ κλπ, με προοδευτική κλιμακωτή αύξηση με κριτήριο τον ετήσιο τζίρο και τα κέρδη τους. Τα σεμινάρια να είναι δωρεάν και να απευθύνονται σε όλους τους οικονομολόγους ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη ή όχι του ΟΕΕ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υπογράψει τις απαραίτητες ΚΥΑ για την υλοποίηση όλων των παραπάνω.

Καλούμε την Κ.Δ. να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους υπαλλήλους που απασχολούνται στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ καθώς και στα τοπικά παραρτήματα και δεν έχουν μόνιμη σύμβαση εργασίας.

 

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2018 11:44)

 

PostHeaderIcon ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΑΝΑΛΥΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΕΚΤΙΜΗΤΗ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ,ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ

Η ΚΔ του ΟΕΕ ξανάνοιξε το ζήτημα των πιστοποιήσεων ειδικοτήτων οικονομολόγων. Ήδη έχει εγκρίνει δύο προτάσεις προς την κυβέρνηση για τον οικονομολόγο-οικονομικό αναλυτή και οικονομολόγο-εκτιμητή. Τα συγκεκριμένα σχέδια υποστηρίχτηκαν από την πλειοψηφία στην ΚΔ (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ) και μόνο η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (ΔΠΚ-Ο) καταψήφισε.

Ο βασικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας των παρατάξεων που εκφράζουν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, επικεντρώνει στις απαιτήσεις της «αγοράς εργασίας» (εννοούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου), ενώ οι πιστοποιήσεις εμφανίζονται σαν δήθεν λύση για την εξεύρεση εργασίας, την προστασία επαγγελματικών δικαιωμάτων και γενικότερα την εξασφάλιση των οικονομολόγων απέναντι σε πτυχιούχους άλλων επιστημονικών κλάδων. Αξιοποιούν την αγωνία χιλιάδων πτυχιούχων οικονομολόγων για να προωθήσουν επικίνδυνες αλλαγές που μόνο όλα όσα ισχυρίζονται δεν εξασφαλίζουν.

Κρύβουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αποτέλεσμα της προώθησης της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που στηρίζουν φανατικά! Η ανταγωνιστικότητα απαιτεί για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων να μην έχει επιστημονικά προσόντα …Χιλιάδες πτυχιούχοι μένουν άνεργοι ακριβώς γιατί έχουν τα επιστημονικά προσόντα και όχι γιατί τους λείπουν…

Την τελευταία δεκαπενταετία (ιδιαίτερα μετά την υπερψήφιση των μνημονίων) έχουν ψηφιστεί σωρηδόν από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια σειρά νόμων, ευρωενωσιακών οδηγιών, υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που οδηγούν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Αναπόσπαστο μέρος τους είναι οι συνεχείς πιστοποιήσεις επαγγελματικών προσόντων από επαγγελματικούς φορείς-επιμελητήρια, η δια βίου κατάρτιση με τη συνεχή εναλλαγή μεταξύ ανεργίας-σεμιναρίων-προσωρινής εργασίας, με κριτήριο πάντα τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η κατεύθυνση αυτή δεν αποτελεί μια επιμέρους πολιτική, αλλά συστατικό στοιχείο της ίδιας της ύπαρξης της ΕΕ, αφού η αρχή της «απελευθέρωσης» της κίνησης εργαζομένων στο έδαφός της αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Όλο αυτό το νομοθετικό πλαίσιο έχει υποστηριχτεί και υλοποιηθεί από το ΟΕΕ. Οι κυβερνητικές και συντεχνιακές παρατάξεις (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ/ΠΑΣΚΟ-ΠΟΦΕΕ-ΑΚΙΟΕ-ΣΥΝΑΡΟ), που κυριαρχούν στην ηγεσία του ΟΕΕ, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με τις κυβερνήσεις.

Το ΟΕΕ μετατρέπεται σε φορέα κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικονομική επιστήμη. Μετατρέπεται σε φορέα επί πληρωμή εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα θα παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή και του γραφείου εύρεσης εργασίας για τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας στην πράξη φθηνό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον διαμορφώνουν νέα πεδία απομύζησης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων…αφού όπως θρασύτητα παραδέχονται και οι εκπρόσωποι ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ δημιουργούν νέες πηγές εσόδων πέρα από τους λογιστές-φοροτέχνες.

Στην περίπτωση του οικονομολόγου αναλυτή και εκτιμητή, τα πτυχία στην πράξη θα πάψουν να έχουν κάποιο επαγγελματικό αντίκρισμα στις συγκεκριμένες ειδικότητες. Η πιστοποίηση των δραστηριοτήτων-η οποία θα παρέχεται μετά από δίχρονη προϋπηρεσία, επί πληρωμή παρακολούθηση σεμιναρίων κατάρτισης και τελικά επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις (για τους οικονομολόγους-εκτιμητές με ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 75%!!!)-σημαίνει αποσύνδεση του πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σημαίνει μεγαλύτερη απαξίωση των ήδη υποβαθμισμένων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ-ΑΤΕΙ.

Χιλιάδες οικονομολόγοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν για τη δουλειά που κάνουν, ενίοτε για δεκαετίες, πληρώνοντας συνεχώς για τις πιστοποιήσεις και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι θα δούν τα πτυχία τους να απαξιώνονται πλήρως, ενώ θα σπρώχνονται σε μια αέναη διαδικασία παρακολούθησης σεμιναρίων και εξετάσεων (επί πληρωμή και αυτά), μήπως και κερδίσουν το εισιτήριο για τον «παράδεισο»…της επαγγελματικής εξασφάλισης με την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Το αποτέλεσμα θα είναι η επιτάχυνση συγκέντρωσης της αγορά σε μεγάλες εταιρίες και μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς επιχειρησιακής-οικονομικής ανάλυσης, συμβουλευτικής επιχειρήσεων, διαχείρισης ΕΣΠΑ, εκτίμησης αξιών, εξωδικαστικού συμβιβασμού και διαμεσολάβησης (ανάμεσα τους και ελεγκτικές εταιρίες), οι οποίες θα έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Τίθενται περισσότερα εμπόδια στην επαγγελματική προοπτική και τα εργασιακά δικαιώματα οικονομολόγων, ιδιαίτερα των λογιστών. Κάτω από τον ευφημισμό των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση της πιστοποίησης, κρύβεται το πέταγμα εκτός επαγγέλματος χιλιάδων αποφοίτων και η μετατροπή τους σε φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για το μεγάλο κεφάλαιο. Στην ουσία λένε σε χιλιάδες πτυχιούχους και κατόχους μεταπτυχιακών διπλωμάτων ή διδακτορικών (ακριβοπληρωμένα και αυτά) ότι δεν είναι ικανοί να ασκήσουν για παράδειγμα το επάγγελμα του οικονομολόγου αναλυτή γιατί υποτίθεται τους λείπουν τα προσόντα…που απαιτεί αγορά!

Μόνη διέξοδος ο οργανωμένος αγώνας. Επιμένουμε και απαιτούμε: το ακαδημαϊκό πτυχίο να είναι μοναδική βασική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Οποιαδήποτε αναγκαία επιμόρφωση των οικονομολόγων για τις επαγγελματικές εξελίξεις να παρέχεται με ευθύνη του κράτους (από ΑΕΙ, ΟΕΕ κλπ) δωρεάν για όλους. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ, κατάργηση όλων των νόμων και ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει επιστήμονες με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική επάρκεια και γενικό μορφωτικό επίπεδο. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην επαγγελματική κατοχύρωση. Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση, πιστοποίηση και αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος!

 

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2018 11:37)