Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon Η ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Από το Ριζοσπάστη

Το σίριαλ των επαφών της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους της τρόικας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τροφοδοτεί τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης. Γίνεται όμως όλο και πιο καθαρό ότι αυτό το παζάρι έχει ως δεδομένο νέα αντιλαϊκά μέτρα. Επίσης, γίνεται φανερό ότι το παζάρι σχετίζεται με αντιθέσεις και ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, αλλά και την κόντρα σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το λεγόμενο «δημοσιονομικό» ή «χρηματοδοτικό κενό», με τα δισεκατομμύρια ευρώ που χωρίζουν τους συνομιλητές και... δεν μπορούν να βρεθούν, γιατί όπως εμφανίζεται να λέει η κυβέρνηση «έχει πετύχει πλεόνασμα και δεν μπορούν να ληφθούν άλλα μέτρα», είναι στην πραγματικότητα προπέτασμα καπνού στο παζάρι που γίνεται ανάμεσα σε αστικές τάξεις. Στο διά ταύτα αυτού του παζαριού είναι η μοιρασιά της ζημιάς από την καταστροφή κεφαλαίου λόγω της κρίσης, με δεδομένο ότι το «μάρμαρο» θα πληρώνουν μόνιμα οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, το άνοιγμα νέων πεδίων καπιταλιστικής δραστηριότητας, που όπως είναι φυσικό φέρνει αντιμέτωπους διάφορους ανταγωνιστές.

Για παράδειγμα, το ζήτημα της αγοράς φυσικού αερίου, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ο ανταγωνισμός για τους αγωγούς και τους άλλους τρόπους (π.χ. πλοία) μεταφοράς της Ενέργειας τόσο στο εσωτερικό, όσο και προς άλλες χώρες, η Αμυντική Βιομηχανία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), οι υποδομές της χώρας σε λιμάνια, δρόμους και άλλα έργα, έχουν μπει στο «παιχνίδι» της αλληλοφαγωμάρας των καπιταλιστών. Σε αυτή τη διεκδίκηση συμμετέχουν τα μονοπώλια της Ευρωένωσης, της Ρωσίας (ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ, αγωγούς) αλλά και της Κίνας, όπως ο κολοσσός της COSCO που θέλει όλο το λιμάνι.

Η επιχείρηση από τη μεριά αστών πολιτικών και ΜΜΕ να παρουσιάσουν «κόκκινες γραμμές» ή οι διαρροές στον βρετανικό «Γκάρντιαν», που αποδίδονται σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ότι «αν πάρει η κυβέρνηση και άλλα μέτρα θα γίνει επανάσταση στη χώρα», αποσκοπούν στο να αποπροσανατολίσουν το λαό, από το κύριο, ότι η αντιλαϊκή πολιτική στη ρότα της στρατηγικής του κεφαλαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν πρέπει, βεβαίως, να υποτιμήσουμε την ανάγκη να εξασφαλιστεί και η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, αναπτύσσοντας την πολιτική συμμαχιών της αστικής τάξης με άλλα μεσαία στρώματα καθώς και νέοι όροι στην ενσωμάτωση των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της ΕΕ μόνο τέτοια παζάρια μπορούν να γίνουν. Τέτοια παζάρια θα κάνει και κάθε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης ανεξάρτητα από το αν σηκώνει τους τόνους. Ολοι θυμόμαστε άλλωστε τα βέτο και τους αστερίσκους του Α. Παπανδρέου στην ΕΟΚ. Αυτό που μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση είναι η οργάνωση, σε καθημερινή βάση, της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, η πάλη για αλλαγή συσχετισμών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

 

PostHeaderIcon ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) καλεί τους μισθωτούς, μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους άνεργους και τους νέους οικονομολόγους:

Να ξεπεράσουν φόβους και απογοήτευση, να αντιπαλέψουν αποφασιστικά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.), την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο νέος «εθνικός στόχος» για το «πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει νέες περικοπές για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια, ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία του λαού, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Να γυρίσουν την πλάτη στο νέο διπολισμό που στήνεται προς όφελος του κεφαλαίου με πυρήνες, από τη μια με την ΝΔ και από την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να καταδικάσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», που δρα κατά παραγγελία των αφεντικών της ενάντια στο εργατικό-λαϊκό κίνημα!

Το Ο.Ε.Ε. συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.  Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις διατάξεις για το επάγγελμα λογιστή-φοροτέχνη συνέβαλλαν στη νομιμοποίηση πλέον του δικαιώματος να ελέγχουν το επάγγελμα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που συγκεντρώνουν την αγορά και τις «μεγάλες δουλειές». Αντίθετα διευρύνεται η στρατιά των πτυχιούχων που θα αναγκάζονται να δουλέψουν με χειρότερους όρους και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία στην Κ.Δ. αποδέχτηκε το ν. 3842/2010, προωθεί με κάθε τρόπο την καθιέρωση της «πιστοποίησης» και τη θεσμοθέτηση του Ο.Ε.Ε. ως φορέα διαπίστευσης-πιστοποίησης των Φοροτεχνών-Λογιστών. Με την «πιστοποίηση» διευκολύνεται η συγκέντρωση σε μεγάλες λογιστικές-συμβουλευτικές επιχειρήσεις, θυγατρικές τραπεζών και ελεγκτικών εταιριών.

Η αποφασιστική ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο συμβάλλει στην πραγματική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Στην αποδυνάμωση των κυβερνητικών παρατάξεων ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ.  

Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η θέση κάθε παράταξης για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στάση και η πρακτική της στο Ο.Ε.Ε.

Να μην παρασυρθεί κανείς από τις «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ» παρατάξεις, δεκανίκια των κυβερνητικών παρατάξεων, που δημαγωγούν ότι μπορούν τάχα συντεχνιακά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα εκφράζουν τα συμφέροντα μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων, για αυτό έχουν στις «τάξεις» τους μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Η ΔΠΚ-Ο αγωνίζεται για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Για απαλλαγή από το κεφάλαιο και τις κρίσεις του. Για να μπουν τα μέσα παραγωγής, η επιστήμη και τεχνολογία στην εξυπηρέτηση των ολοένα και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία.

Η ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στη λειτουργία του Ο.Ε.Ε. ως μηχανισμού υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Η ΔΠΚ-Ο δεν περιορίζει τη δράση της στα όργανα του Ο.Ε.Ε. Μαζί και μέσα από τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ πασχίζει για την οργάνωση των εργαζόμενων οικονομολόγων στο εργατικό-λαϊκό κίνημα υιοθετώντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες, τις πραγματικές ανάγκες.

 

PostHeaderIcon Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

Από το Ριζοσπάστη

 

«Το δίχτυ της οικονομικής επιτήρησης από τις Βρυξέλλες γίνεται από φέτος πυκνότερο (...) Οσοι πιστεύουν ή ελπίζουν ότι η "μνημονιακή πολιτική" στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης φθάνει στο τέλος της - ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία - μάλλον "πλανώνται πλάνην οικτράν"». Αυτά γράφονταν την Κυριακή στον Τύπο, με την υπενθύμιση ότι από 1/1/2013 ισχύει η «Συνθήκη για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση» (Μάρτης 2012).

Σύμφωνα με αυτή, δεν επιτρέπεται διαρθρωτικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 0,5% του ΑΕΠ, ενώ τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης με χρέος μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ, όπως η Ελλάδα, οφείλουν να το μειώνουν κατά 1/20 κάθε έτος. Αυτό σημαίνει αυστηρή «δημοσιονομική πολιτική» στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, οι οποίοι θα ελέγχονται από την Κομισιόν σε όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους και θα υπόκεινται σε «συστάσεις» για διόρθωση σε περίπτωση αποκλίσεων από τις συμφωνίες.

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε στις 15/11 προειδοποίηση στην Ιταλία (τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης) για το χρέος και στην Ισπανία (τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης) για το έλλειμμα, με βάση τους προϋπολογισμούς του 2014. Σημειώνουμε ότι και οι δύο χώρες δεν έχουν μνημόνιο.

Επίσης συστάσεις έγιναν σε Σλοβακία, Μάλτα, Λουξεμβούργο και Φινλανδία ότι κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ. Γερμανία και Εσθονία είναι οι μοναδικές χώρες για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε πορεία συμμόρφωσης με τους στόχους που θέτει το σύμφωνο.

Τη «Συνθήκη για τη σταθερότητα» την έχουν υπογράψει όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και οκτώ ακόμα κράτη της ΕΕ. Τι προκύπτει; Οτι για λογαριασμό της αστικής τάξης, οι χώρες αυτές επέλεξαν συνειδητά να παραχωρήσουν ένα μέρος της κυριαρχίας τους στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, στοιχείο της οποίας είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σαν αποτέλεσμα, η Κομισιόν αποκτά μεγαλύτερο λόγο στα οικονομικά των κρατών - μελών. Κι αυτό δεν αφορά μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που βρίσκονται σε μνημόνιο, αλλά και οικονομίες με πολλαπλάσιο μέγεθος, ή οικονομίες που υποτίθεται ότι τώρα απαλλάσσονται από το βραχνά των μνημονίων, όπως η Ιρλανδία. Αλλωστε όλα τα κράτη εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στη διακρατική καπιταλιστική Ενωση. Αλλο αν η ανισομετρία στο εσωτερικό της κάνει ανισότιμες και τις σχέσεις τους. Καμιά λοιπόν υποτέλεια ή κατοχή δεν υπάρχει, υπάρχουν συμφωνίες και συμβιβασμοί και βεβαίως ανισομετρία με αποτέλεσμα κάθε χώρα να έχει λόγο ανάλογα με την οικονομική και πολιτική της δύναμη. Ομως αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ δεν αλλάζει ούτε με κάποια διαπραγμάτευση ούτε με εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων. Ο αντιδραστικός της χαρακτήρας έχει να κάνει με το ότι είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών. Ετσι λοιπόν οι λαοί θα βρίσκονται πάντα αντιμέτωποι με αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας. Μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη σε κάθε χώρα που θα οδηγήσει στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία.

 

 

PostHeaderIcon ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ ΜΕ ΤΖΙΡΟ ΔΕΚΑΔΩΝ ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Από το Ριζοσπάστη

Σε συνθήκες έξαρσης της ανεργίας, κύρια στους νέους, ο ΟΑΕΔ στήνει σύγχρονο σκλαβοπάζαρο με κρατικά και ευρωενωσιακά κονδύλια, υλοποιώντας προγράμματα κατάρτισης, μαθητείας και προσωρινής απασχόλησης. Πυρήνας και βασικός στόχος αυτών των προγραμμάτων, είναι να εφοδιάζουν με πάμφθηνη εργατική δύναμη τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δίπλα, όμως, στις επίσημες κρατικές δομές, λειτουργεί ένα δίκτυο δουλεμπορικών γραφείων, που σε σχέση με τα πρώτα βήματα στη χώρα μας, έχουν αποκτήσει ισχύ, έχουν εξαγνιστεί, αποτελούν βασικό πυλώνα στην εύρεση εργασίας. Αξιοποιούν το διαδίκτυο με δεκάδες site, δωρεάν εφημερίδες σε σταθμούς, σχολές και χώρους που συγκεντρώνεται νεολαία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 9 βασικές «Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης» (ΕΠΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων με Παραχώρηση Εργασίας σε Τρίτους» (ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 2004 και είναι μέλος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας) οι ΕΠΑ στην Ελλάδα είναι περισσότερες από 11, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες ασχολούνται και με άλλα αντικείμενα παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Πέρα από αυτές που έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που, με διάφορους τρόπους, επινοικιάζουν προσωπικό (εργολαβίες κ.ά.), ανέρχονται σε μερικές δεκάδες.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι κάθε είδους έχουν υπερδεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και ανέρχονται μεταξύ 70.000 και 100.000 στην Ελλάδα. Από μελέτες και στοιχεία εργατολόγων και εμπειρογνωμόνων, που μελετούν την αγορά εργασίας με βάση τις δικές τους ανάγκες, προβλέπεται ότι μέχρι το 2015, οι ενοικιαζόμενοι ενδέχεται να φτάσουν το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Ο μέσος όρος της απασχόλησής τους είναι μέχρι έναν μήνα, η πλειοψηφία είναι γυναίκες, νέοι και μετανάστες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 30 χρόνια.

Η ενοικίαση εργαζομένων είναι η πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή απασχόλησης την τελευταία 20ετία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, η ενοικίαση θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 2956/2001. Ο νόμος αυτός καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, οι οποίες προσλαμβάνουν εργαζόμενους και στη συνέχεια τους «νοικιάζουν» σε άλλες επιχειρήσεις.

Με το δανεισμό των εργαζομένων ανατρέπονται οι όποιες Συλλογικές Συμβάσεις έχουν απομείνει, αφού ο κάθε μισθωτός εντάσσεται σε διαφορετικό εργασιακό πλαίσιο. Με τη μέθοδο της ενοικίασης, χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν δικαιώματα και απαρτίζουν ένα πολύ φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Ενας ενοικιαζόμενος αμείβεται με το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, δεν ασφαλίζεται στο κλαδικό ταμείο, δεν δικαιούται κανένα επίδομα ή δώρο, δεν μπορεί να γραφτεί σε σωματείο.

Οι εταιρείες ενοικίασης αμείβουν τους εργαζόμενους ανάλογα με τις συμφωνίες που κάνουν με τους κύριους εργοδότες, και πληρώνονται παρακρατώντας ένα ποσοστό του μισθού, που φτάνει μέχρι και 18%. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περιπτώσεις που ο μισθός του εργαζόμενου στραγγαλίζεται και κόβεται στη μέση, ώστε όσα παίρνει αυτός, άλλα τόσα να καρπώνεται η εταιρεία υπεκμίσθωσης. Το σύγχρονο δουλεμπόριο ενοικίασης εργαζομένων από εργοδότη σε εργοδότη εξωραΐζεται, με τον τίτλο «διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού» και υπόκειται στο εμπορικό και όχι στο εργατικό δίκαιο (!), έχοντας ως πρότυπο το δανεισμό αθλητών.

Οι βασικοί «παίχτες» της αγοράς

Ο θεσμός της «ενοικίασης» άρχισε να επεκτείνεται κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 στην Ελλάδα, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτό το καθεστώς τότε δεν ξεπερνούσαν τους 1.500. Η ενοικίαση ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ με δανεικούς παίχτες από τη μια ομάδα στην άλλη και στη συνέχεια αποτέλεσε οδηγό για άλλους κλάδους. Οι σημαντικότερες εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι οι παρακάτω:

  • Adecco: Ελβετικός όμιλος που διαθέτει 6.600 γραφεία σε 70 χώρες. Ενοικιάζει 750.000 εργαζόμενους σε 350.000 εταιρείες και πραγματοποιεί 20,4 δισ. ευρώ ετήσιο κύκλος εργασιών. Στην Ελλάδα ενοικιάζει πάνω από 25.000 εργαζόμενους.
  • Manpower: Εχει έδρα τις ΗΠΑ. Διαθέτει 4.500 γραφεία σε 80 χώρες, ενοικιάζει 500.000 εργαζόμενους σε 300.000 εταιρείες. Στην Ελλάδα ενοικιάζει πάνω από 25.000 εργαζόμενους σε 2.000 εργοδότες.
  • Select: Θυγατρική στην Ελλάδα του ολλανδικού και δανέζικου ομίλου Randstad - Vedior που διαθέτει 5.300 γραφεία σε 50 χώρες, ενοικιάζοντας εργαζόμενους σε 35.000 επιχειρήσεις και πραγματοποιώντας 17,3 δισ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών. Στην Ελλάδα ενοικιάζει πάνω από 4.000 εργαζόμενους. Η select είχε αναλάβει να προμηθεύσει και την Ολυμπιάδα με προσωπικό.
  • ISS: Ιδρύθηκε στη Δανία το 1901, διαθέτει γραφεία σε 44 χώρες και ενοικιάζει 440.000 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα ενοικιάζει 4.000 εργαζόμενους περίπου.
  • Arthur Andersen: Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1965, παρέχοντας υπηρεσίες σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πελάτες της προέρχονται από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, βιομηχανία, κατασκευές και ναυτιλία. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάζονται περίπου 300 άτομα.
  • Deloitte & Touche: Δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία, καθώς επίσης επιχειρήσεις και βιομηχανίες που ασχολούνται με τη βιομηχανική παραγωγή και το λιανικό εμπόριο. Η επιχείρηση, με κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απασχολεί πάνω από 270 εξειδικευμένους συμβούλους.
  • KPMG: Το δίκτυό της φτάνει σε 32 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Πελατεία» σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Από τους καλύτερους πελάτες των εταιρειών ενοικίασης, είναι ο κρατικός μηχανισμός. Το κράτος ξεκίνησε με τις ενοικιάσεις στην Εθνική Τράπεζα το 2001. Σήμερα έχει σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθαρίστριες, σεκιουριτάδες , εργαζόμενους σε ΕΛΤΑ και ΟΤΕ κ.ο.κ. Στις πρώην ΔΕΚΟ, σε διάφορες υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη κτιρίων και οι εξωτερικές εργασίες εκχωρούνται σε εταιρείες προσωρινής απασχόλησης. Μόνο στην καθαριότητα των κτιρίων των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών υπολογίζεται ότι δουλεύει το μεγαλύτερο μέρος από τις 15.000 καθαρίστριες που εργάζονται με καθεστώς δανεισμού!

Στον ιδιωτικό τομέα, χιλιάδες «ενοικιαζόμενοι» απασχολούνται στον επισιτισμό, στις τράπεζες, σε σουπερμάρκετ, σε μεγάλα πολυκαταστήματα και εργοστάσια και φυσικά στη φύλαξη και την καθαριότητα επιχειρήσεων (εργολαβίες). Στις εταιρείες ενοικίασης, ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να εργαστεί σε όποιο πόστο τον στείλουν, όσες ώρες του ζητήσουν, με μισθό μικρό και με αμφίβολα bonus ή «πριμ παραγωγικότητας», καθώς δε συμμετέχει στην πολιτική της εταιρείας που τον μισθώνει, αλλά της εταιρείας που τον νοικιάζει.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν αρκετές εκατοντάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους κυρίως σε θυγατρικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι εργάζονται 3.000 άτομα στον τραπεζικό κλάδο, αντιπροσωπεύοντας το 5% του συνόλου των εργαζομένων. Υπάρχουν τμήματα, όπως τα call centers, οι πωλήσεις πιστωτικών καρτών, όπου το 65% του προσωπικού στελεχώνεται με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Ο δανεισμός εργαζομένων αποτελεί πρότυπο εργασιακό καθεστώς στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές μονάδες, στις οποίες οι εταιρίες δανείζουν ακόμα και «εισαγόμενο» υπό εκπαίδευση εργατικό δυναμικό. Εκεί δραστηριοποιούνται και εταιρείες από το εξωτερικό που έχουν ως μοναδικό αντικείμενο την επάνδρωση ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στον κλάδο, περισσότερες από 15 εταιρείες δανείζουν σε μεγάλες και ακριβές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, φθηνούς μαγείρους, σερβιτόρους, καμαριέρες, λαντζιέρηδες, γκρουμ.

Στις τηλεπικοινωνίες, δύο θυγατρικές του ΟΤΕ, η Oteplus και η Hellas Com έχουν στη διάθεσή τους 2.000 εργαζόμενους περίπου με καθεστώς ενοικίασης. Συγκεκριμένα περίπου 1.600 εργαζόμενοι πλαισιώνουν διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες του Οργανισμού, δίπλα σε υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, παρέχοντας την ίδια εργασία. Περίπου σε 500 υπολογίζονται οι δανεικοί που εργάζονται στα call-centers του Οργανισμού και στις τηλεφωνικές υπηρεσίες 11880, 134 και 121.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2013 23:13)

 

PostHeaderIcon ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ KPMG

ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ…ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ!!!


Η ΔΠΚ-Ο καταγγέλλει την εργοδοσία της KPMG για τις απαράδεκτες πρακτικές της μπροστά στις αρχαιρεσίες του Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΟΕΕ).

Η Διεύθυνση της εταιρείας επιχείρησε με απειλές να πιέσει τους εργαζόμενους της να εγγραφούν στο ΟΕΕ και να τακτοποιηθούν οικονομικά προκειμένου να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του Επιμελητηρίου που θα γίνουν στις 15/12, ώστε  να στηρίξουν με την ψήφο τους συνδυασμούς και υποψήφιους που θα υποδείξει η εργοδοσία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το σχετικό e-mail του Προέδρου, η εταιρεία χρειάζεται να έχει μια ισχυρή φωνή στο ΟΕΕ!!!!!

Πριν την εκπνοή της προθεσμίας της οικονομικής τακτοποίησης των συναδέλφων, οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» εκ νέου μέσω e-mail ότι για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο προηγούμενο κάλεσμα θα σημειωθεί σχετική ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ στον ατομικό τους φάκελό!!!

Όλες οι παρατάξεις στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ οφείλουν να καταδικάσουν τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας της KPMG.

Η KPMG, όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποθρασύνονται από την πολιτική της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε., τα συνεχή μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δημοσίου που γίνονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Οι επιδιώξεις της εταιρίας και οι ανταγωνισμοί της είναι εχθρικοί προς τους εργαζόμενους της. Η ενίσχυση της θέσης των μονοπωλιακών ομίλων συνοδεύεται από μεγαλύτερη επιθετικότητα προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους. 

Συνάδελφοι, οι παραπάνω ενέργειες  πρέπει να μας προβληματίσουν, να βγάλουμε  συμπεράσματα!  

Το ΟΕΕ  ως σύμβουλος του αστικού κράτους, ως μηχανισμός εξωραϊσμού και αποδοχής του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί εργαλείο ταξικής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, όπου καλούνται να συνυπάρξουν μαζί μισθωτοί και μικροί αυτοαπασχολούμενοι με στελέχη του κράτους και εκπροσώπους του κεφαλαίου. Όργανα, τα οποία ελέγχονται από καπιταλιστές και μεγαλοστελέχη του κρατικού μηχανισμού λόγω του θεσμικού τους ρόλου και του αρνητικού συσχετισμού δύναμης,  βρίσκονται αντικειμενικά απέναντι στα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Την ίδια ώρα που η εργοδοσία σπρώχνει τους εργαζόμενους μακριά από τα σωματεία τους, απαιτεί τη συμμετοχή τους στο ΟΕΕ με το ζόρι για την υπερψήφιση των εκλεκτών της!!! Χρόνια καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι «είμαστε κοινωνικοί εταίροι», «πετυχαίνει ο καλύτερος», «ο καθένας να κοιτάει το ατομικό του συμφέρον», «οι ελεγκτές είναι ελίτ που δεν τους πειράζει κανείς», «το μέλλον τους είναι εγγυημένο» κ.α. 

Καλούμε τους εργαζόμενους της KPMG, αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους του ελεγκτικού-λογιστικού κλάδου να οργανωθούν στο ταξικό τους σωματείο, στην Ένωση Λογιστών(Ε.Ε.Λ.Π.), που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Να οργανωθούν και  να παλέψουν, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους και να διεκδικήσουν. Να προσπεράσουν την προπαγάνδα των εκμεταλλευτών μας, των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, περί διαφορετικότητας του επαγγέλματος που τάχα δεν επηρεάζεται από τα αντιλαϊκά μέτρα! Να μην παρασυρθεί κανείς από τα μεγάλα λόγια! Μας θέλουν στηρίγματα και γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος που καθημερινά σαπίζει, γεννώντας συνεχώς ανεργία, κρίσεις και πολέμους, την άναρχη και ανισόμετρη ανάπτυξη! Οι ίδιοι που τάζουν τις «μεγάλες προοπτικές» και την «αξιοκρατία», σπρώχνοντας χιλιάδες νέους επιστήμονες να κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, είναι οι ίδιοι που τα κατάντησαν κουρελόχαρτα. Τίτλοι σπουδών ανίκανοι να εξασφαλίσουν σταθερή δουλεία με προοπτική.

Και αυτό το γεγονός, ας γίνει  αφορμή για κάθε μισθωτό και μικρό αυτοαπασχολούμενο οικονομολόγο να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου. Να αξιοποιήσει τις εκλογές για να κουρελιάσει απειλές και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. πρέπει να καταδικαστούν οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα  του κεφαλαίου.

Ψηλά το κεφάλι! Στις 15 Δεκέμβρη ενισχύουμε αποφασιστικά τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο), την παράταξη των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων οικονομολόγων, της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην Ε.Ε. και τα μονοπώλια!

 

14/11/2013

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

 


 

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 14 Νοέμβριος 2013 13:14)