Διακύρηξη Πανεπιστημονικής


8SEL_PANEPIST_OIKONOMOLOGOI_low

Συνδεδεμένοι χρήστες
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους

PostHeaderIcon ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων  (ΔΠΚ-Ο) καλεί την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στις 6.30μ.μ. σε πλατιά σύσκεψη τους οικονομολόγους της Αττικής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βεραντζέρου 1, πλατεία Κάννιγγος, 2ος όροφος) για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και το συντονισμό της δράσης μπροστά στις εκλογές του Ο.Ε.Ε.

Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και βουλευτής του Κόμματος.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2013 13:39)

 

PostHeaderIcon ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014: ΚΡΙΚΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

 

Από το Ριζοσπάστη

 

 

Πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ. Μεγαλώνουν τα χαράτσια, νέες περικοπές στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

 

 

Την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή πολιτική αποτυπώνει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Χωρίς χρονοτριβή ξεκίνησαν και οι συζητήσεις και οι «επεξεργασίες» για την εφαρμογή «συμπληρωματικών μέτρων» που σχεδιάζονται από κοινού με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Τα παραπάνω αποτελούν αλληλένδετους κρίκους με το υπό διαμόρφωση «Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 - 2017», που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ, στο νέο «δημοσιονομικό πλαίσιο» για την περίοδο 2014 - 2020.

Οι βασικές προβλέψεις

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014 ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται το παραπέρα χτύπημα των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια), ενώ παράλληλα προβλέπεται μπαράζ από νέας και παλαιότερης κοπής ασήκωτους φόρους.

Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης καθώς και της τρόικας έχει να κάνει με το βαθμό «εισπραξιμότητας»,δηλαδή με τα ποσά που τελικά θα καταφέρουν να βάλουν στο χέρι προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα». Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού γίνεται λόγος και για τη διαμόρφωση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», όπου θα καταχωρηθούν και δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, ακόμη και για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Σε αυτό το πλαίσιο, στήνουν νέες φορο-θηλιές, διαμορφώνουν τα νέας κοπής «τεκμαρτά εισοδήματα», επί των οποίων στη συνέχεια υπολογίζουν φόρους και χαράτσια. Για τη «φορολογική συμμόρφωση» εντείνουν και την επιχείρηση κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων.

Οι κεντρικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται ως εξής:

-- Η συγκυβέρνηση προσδοκά αναιμική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ, της τάξης του 0,6% το 2014, στα 183,1 δισ. ευρώ, έναντι της βύθισης κατά 25% την περίοδο 2008 - 2013.

-- Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα απογειωθεί στα 3 δισ. ευρώ (από 812 εκατ. ευρώ για το 2013) και θα φτάσει στο 1,6% του ΑΕΠ (από 0,4% φέτος). Η διαμόρφωσή του σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται οι τόκοι για τα δάνεια και τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Η όποια απόκλιση από τους στόχους συνεπάγεται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Η επίσημη ανεργία αναμένεται στο 24,5%, ενώ η πτώση του επιπέδου της κατανάλωσης θα συνεχιστεί με ρυθμό 1,6%. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αναμένεται αύξηση των «επενδύσεων» σε ποσοστό 5%.

Νέο «μαχαίρι» σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη

Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά., διαμορφώνεται στα 41,9 δισ. ευρώ (από 44,8 δισ. ευρώ το 2013), με πτώση 6,4%.

Οι άγριες περικοπές σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη αποτελούν την αιχμή του δόρατος: Οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 2,3 δισ. ευρώ, πέφτοντας στα 12,8 δισ. ευρώ (από 15 δισ. το 2013). Η πτώση σε σχέση με το 2013 φτάνει στο 14,7%. Ειδικότερα, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία καρατομείται στα 10,9 δισ. ευρώ (από 12,3 δισ. το 2013), ή κατά 1,4 δισ. (11,4%). Για τα νοσοκομεία προβλέπονται 1,1 δισ. (από 1,6 δισ. το 2013), με μείωση 35%. Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται μόλις 774 εκατ. (από 1,1 δισ.), με μείωση 30%.

Σε ό,τι αφορά στον «ενοποιημένο κοινωνικό προϋπολογισμό»:

  • Οι συνολικές δαπάνες το 2014 μειώνονται στα 35,393 δισ. ευρώ, από τα 40,146 δισ. ευρώ το 2013. Δηλαδή, οι δαπάνες για συντάξεις, Υγεία και επιδόματα, που αφορούν εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, θα είναι μειωμένες κατά 4,753 δισ. ευρώ.
  • Το κονδύλι για τις συντάξεις μειώθηκε από 25,1 δισ. ευρώ το 2011, στα 23,1 δισ. ευρώ το 2014. Σε σχέση με φέτος, το κονδύλι είναι περίπου το ίδιο (μεγαλύτερο κατά 100 εκατομμύρια ευρώ). Στην πράξη, όμως, η κατάσταση των συνταξιούχων θα χειροτερέψει, αφού ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερος. Πολύ περισσότερο που με τη λεγόμενη «Εισφορά Αλληλεγγύης», το χαράτσι δηλαδή που μπαίνει στις συντάξεις για το λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, θα τους αφαιρεθούν 565 εκατομμύρια ευρώ, από 430 εκατ. φέτος.
  • Για τους άνεργους, το κονδύλι για επιδόματα μένει καθηλωμένο στα φετινά επίπεδα (1,449 δισ. ευρώ, από 1,430 δισ. ευρώ φέτος), παρά τη δραματική αύξηση του αριθμού τους, που θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται μια σειρά μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από το 2014,όπως:

-- Κατάργηση του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Υπολογίζεται ότι εντός του 2014 θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 σημερινοί δικαιούχοι.

-- Περικοπές στα επιδόματα ανεργίας μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

-- Περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Φόροι και χαράτσια

Στα 45,7 δισ. ευρώ προδιαγράφεται το σύνολο των φορολογικών εσόδων, από τα οποία μόνο 3,9 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή των κάθε είδους εταιρειών (νομικά πρόσωπα). Οι εισπράξεις από τη φορολόγηση τηςακίνητης περιουσίας διογκώνονται σε ποσοστό 41,4% και σε απόλυτα μεγέθη στα 3,9 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ. το 2013). Στα 2,65 δισ. ευρώ φτάνει το νέο χαράτσι για τα ακίνητα. Ακόμη 1 δισ. ευρώ προβλέπονται από τις δόσεις που τρέχουν για τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αναμένεται να πληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2014.

Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων διογκώνονται σε ποσοστό 11,5% φτάνοντας τα 12,9 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι πάνω στη λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως:

-- Η αναβάθμιση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Ο φόρος καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

-- Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα (2013), τα οποία θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014.

-- Η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

-- Η απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος κ.ά.

Με «κούρεμα» ή χωρίς...

Το κρατικό χρέος διαμορφώνεται στα 321 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ για το 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μάζα του κρατικού χρέους από 239,7 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2007, στο τέλος του 2013 - παρά το «κούρεμα» του 2012 - έφτασε στα 321 δισ. ευρώ (αύξηση 81,3 δισ. ευρώ ή 14%), επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις που από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει το ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, μαζί με τη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών που θα προκαλέσει, οδηγεί και σε αύξηση του ίδιου του χρέους. Στη βάση της αντιλαϊκής επέλασης και των αξιολογήσεων από την τρόικα, η συγκυβέρνηση προσδοκά, από το β' εξάμηνο του 2014, την αναζήτηση δανεικών από τις χρηματαγορές.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο του προϋπολογισμού το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και σηματοδοτεί την κρατική στήριξη προς όφελος του κεφαλαίου. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτές οδηγούν σε νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε χιλιάδες απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, σε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας επιχειρείται η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη από το 2014. Μια ανάκαμψη αναιμική και αβέβαιη, βασισμένη στα αποκαΐδια των εργασιακών συνθηκών».

«Διορθωτικά» μέτρα και συνέχεια στα παζάρια

«Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο, τις «επόμενες εβδομάδες, θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές» και «το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Στις 2 του Δεκέμβρη επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, προκειμένου να συνεχίσουν την αντιλαϊκή κοπτορροπτική γύρω από τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά «κενά». Στις 9 Δεκέμβρη συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ με προγραμματισμένη ατζέντα την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

-- Στα 700 εκατ. ευρώ υπολογίζει η συγκυβέρνηση τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την εκτιμώμενη ανάκαμψη του ΑΕΠ (0,6% το 2014). Η τρόικα από την πλευρά της υπολογίζει το ίδιο κονδύλι στα 100 - 120 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει μια διαφορά 600 εκατ. ευρώ, που επίσης μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Αποκλίσεις δεκάδων εκατομμυρίων εντοπίζονται και γύρω από τη μείωση της φοροδιαφυγής.

-- Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της ολοκληρώνει ένα ένα τα «προαπαιτούμενα» από τα ήδη συμφωνημένα αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τις απολύσεις και για τα προγράμματα «διαθεσιμότητας» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ είναι απόλυτα βέβαιο ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα συμπεριλάβει και εργαζόμενους στις υπό «αναδιάρθρωση» βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Ηδη προετοιμάζονται τα «διορθωτικά» μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει εντοπίσει τους λεγόμενους «φόρους υπέρ τρίτων», οι οποίοι αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς, για να καταργήσουν τους «μη ανταποδοτικούς» από αυτούς και να ενσωματώσουν άλλους στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, επιφέροντας νέα πλήγματα κυρίως σε βάρος επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων. Τα εν λόγω ποσά, σύμφωνα με μελέτες, φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ το χρόνο. Από αυτά, 2 δισ. αφορούν σε έσοδα ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Ταμεία δικηγόρων, λιμενικών κ.ά.). Ακόμη 1 δισ. ευρώ αφορά στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Τελευταία Ενημέρωση (Τρίτη, 26 Νοέμβριος 2013 15:46)

 

PostHeaderIcon Διακήρυξη 2013

Σ Τ Ι Σ 1 5 Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Η  Ψ Η Φ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε - Δ Υ Ν Α Μ Ω Ν Ο Υ Μ Ε

ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ 

H Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) καλεί τους οικονομολόγους, μισθωτούς, μικρούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους άνεργους και τους νέους οικονομολόγους:

Να ξεπεράσουν φόβους και απογοήτευση, να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν αποφασιστικά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και την  Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.), την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ο νέος «εθνικός στόχος» για το «πρωτογενές πλεόνασμα» σημαίνει τσάκισμα του λαού, νέες περικοπές για Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια, ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία σε βάρος του λαού, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και νέες ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Να γυρίσουν την πλάτη στο νέο διπολισμό που στήνεται με πυρήνες, από τη μια με την ΝΔ και από την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο του «νέου» ΠΑΣΟΚ. Η αντιπαράθεση τους κινείται εντός των τειχών και δεν έχει να κάνει με τις αγωνίες των ανέργων, των νέων, των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων. Η αντιπαράθεση τους για τα διαφορετικά μείγματα διαχείρισης αφορά τη σωτηρία της καπιταλιστικής οικονομίας, γίνεται για το ποια μερίδα μονοπωλιακών ομίλων θα βγει πιο ενισχυμένη από την κρίση! Διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ικανότερος «διαπραγματευτής» και «επαναδιαπραγματευτής» των δανειακών συμβάσεων προς όφελος του κεφαλαίου.

Να καταδικάσουν και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής», τον πρόθυμο υπηρέτη των καπιταλιστικών ομίλων που δρα κατά παραγγελία των αφεντικών της και στρέφει τα δολοφονικά όπλα της ενάντια στο εργατικό-λαϊκό κίνημα!

Να ενισχύσουν αποφασιστικά τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο). Η ψήφος στην ΔΠΚ-Ο συμβάλλει στην πραγματική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αποφασιστική ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο σημαίνει ενίσχυση του οργανωμένου αγώνα για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, για διεκδίκηση καλύτερης ζωής και ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα!

Η δράση της ΔΠΚ-Ο δεν περιορίστηκε στα στενά πλαίσια των οργάνων του Ο.Ε.Ε.:

Αποκάλυψε την αντιλαϊκή πολιτική και προειδοποίησε για τις αντιδραστικές επιλογές του Ο.Ε.Ε., που συνέβαλλαν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Αρνήθηκε τη συνδιαλλαγή της συμμετοχής στα προεδρεία της Κεντρικής Διοίκησης και τις αμειβόμενες επιτροπές.

Πρωτοστάτησε στην πάλη με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις αγωνιστικές  δυνάμεις στους ΕΒΕ με την ΠΑΣΕΒΕ.

Στήριξε τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα σωματεία των λογιστών. Υπερασπίστηκε τους συνάδελφους που αντιμετώπισαν την εργοδοτική τρομοκρατία γιατί συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Κατάγγειλε και αντιτάχθηκε στις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αποκάλυψε τα αίτια και το χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πρόβαλε το αίτημα να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός.

Προώθησε θέσεις αμφισβήτησης του αντιλαϊκού μονόδρομου για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΙΡΑ - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί! Αποτελεί εφαρμογή της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισσαβόνας, το στρατηγικό σχέδιο με στόχο την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της Ε.Ε.

Το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και η κρίση αποτέλεσαν το πρόσχημα για να επιταχυνθεί η επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων, που είχαν αποφασιστεί στα όργανα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) πρίν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης! Ζούμε πλέον τις τραγικές συνέπειες στη ζωή μας, προκειμένου να σωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων:

-Στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Στην υποβάθμιση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

-Στο εισόδημά με την κατάργηση όποιων μισθολογικών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ!

Μοχλός αυτής της πολιτικής είναι και τα Μνημόνια. Αυτά τα μέτρα θα συνεχιστούν και θα προστεθούν νέα στη φάση της ανάκαμψης- όταν αυτή έλθει-που θα είναι αναιμική και θα τη διαδεχτεί νέα κρίση.

Τα μέτρα αυτά αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Είναι ένα σύνολο μέτρων από ιδιωτικοποιήσεις, την «απελευθέρωση» τομέων στρατηγικής σημασίας, την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων μόνιμης-πλήρους απασχόλησης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Αντίπαλος μας δεν είναι τα μνημόνια, είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι στρατηγικές τους επιλογές.

Η πολιτική αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η ίδια πολιτική ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη, εντός και εκτός Ευρωζώνης, με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς υψηλό δημόσιο χρέος, με ή χωρίς κρίση. Αναδεικνύει το διαχρονικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης η οποία απαντά στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων της Ε.Ε. στον ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιβεβαιώνεται συνεχώς ότι:

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Ο καπιταλισμός γεννά τις κρίσεις, την ανεργία και την φτώχεια, τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις! Η πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στην μοιρασιά των Υδρογονανθράκων και των αγωγών, οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ και οι πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εμπλέκουν την Ελλάδα πιο βαθιά στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων. Οι εξελίξεις δημιουργούν νέους κινδύνους για συμμετοχή της χώρας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα!

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η αιτία βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλισμό, στην βασική αντίθεση που τον διαπερνά: της καπιταλιστικής ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της παραγωγής από τη μια και του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής από την άλλη! Για αυτό το λόγο συμβαδίζουν, ο καπιταλισμός με τη βαρβαρότητα και τα κέρδη με την λαϊκή εξαθλίωση. Θεωρίες, όπως αυτές που παρουσιάζουν τον «καζινοκαπιταλισμό» ή την «κρίση χρέους» σαν αιτίες της κρίσης, όχι μόνο συγκαλύπτουν την αλήθεια αλλά είναι βολικές για όσους πλασάρουν την αυταπάτη  μιας δήθεν πιο ανθρώπινης διαχείρισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η πραγματική αντίθεση που κυριαρχεί στην οικονομία και στην κοινωνία είναι η αντίθεση ανάμεσα στα μονοπώλια και τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια και την εργατική τάξη από την άλλη.

Είναι ψευδεπίγραφη η αντίθεση ανάμεσα σε «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και μη. Συγκαλύπτει τις αιτίες, αφήνει άθικτο τον πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ 

Το Ο.Ε.Ε. συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής:

- Στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και κατακτήσεις

Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις διατάξεις για το επάγγελμα λογιστή-φοροτέχνη ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την λεγόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος. Συνέβαλλαν στη νομιμοποίηση πλέον του δικαιώματος να ελέγχουν το επάγγελμα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι η φυσική εξέλιξη της πολυκατηγοριοποίησης που πρόβλεπαν προηγούμενοι νόμοι και έτυχαν της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας στην Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. Κερδισμένες θα είναι οι μεγάλες εταιρίες που συγκεντρώνουν την αγορά. Αντίθετα διευρύνεται η στρατιά των πτυχιούχων που θα αναγκάζονται να δουλεύουν με χειρότερους όρους και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων στο Ο.Ε.Ε. συνέβαλλε ουσιαστικά στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο λογιστών-φοροτεχνικών. Συνέδραμε καθοριστικά να υποκατασταθεί από το Ο.Ε.Ε., σαν αυτόκλητος εκπρόσωπος, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, σε βάρος των εργαζομένων οικονομολόγων και ενάντια στις διεκδικήσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Λογιστών.

Η συντριπτική πλειοψηφία στην Κ.Δ. αποδέχτηκε το ν. 3842/2010 που θεσμοθετεί την «πιστοποίηση» και την «ηλεκτρονική» υπογραφή, συμβάλλει καθοριστικά στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην ποινικοποίηση του επαγγέλματος, στη μετακύλιση των ευθυνών εργοδοσίας και κράτους στον εργαζόμενο επαγγελματία.

Προωθεί με κάθε τρόπο την καθιέρωση της «πιστοποίησης» και τη θεσμοθέτηση του Ο.Ε.Ε. ως φορέα διαπίστευσης-πιστοποίησης των Φοροτεχνών-Λογιστών. Αποδέχθηκε τη λογική των αλλεπάλληλων διαδικασιών αξιολόγησης. Χθες οι εξετάσεις «αναβάθμισης», οι οποίες καταργήθηκαν με τους αγώνες μας, σήμερα τα σεμινάρια «αξιολόγησης», από αύριο η «πιστοποίηση» και η «δια βίου μάθηση». Με την «πιστοποίηση» διευκολύνεται η συγκέντρωση των φοροτεχνικών και λογιστικών εργασιών σε μεγάλες λογιστικές συμβουλευτικές επιχειρήσεις, θυγατρικές τραπεζών και ελεγκτικών εταιριών.

- Στα Ασφαλιστικά Δικαιώματα

Η δημιουργία και η λειτουργία του ΕΤΑΟ συνέβαλλε στην αποδοχή στη συνείδηση των εργαζόμενων οικονομολόγων της υπονόμευσης και της κατεδάφισης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για ιδιωτική ασφάλιση, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο «τζογάρει» τα χρήματα των μελών του σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Παρά το «πάγωμά» του ύστερα από αγώνες που πρωτοστάτησε η ΔΠΚ-Ο, επανέρχεται στο προσκήνιο, εξαιτίας της συνεχούς επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Στην Εκπαίδευση

Η πλειοψηφία του Ο.Ε.Ε. νομιμοποιεί τις ανατροπές του δημόσιου ενιαίου δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχει αποδεχτεί όλες τις αλλαγές που οδηγούν στην υποβάθμιση του πτυχίου και στη πλήρη αποσύνδεση του από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Εργαζόμενε, αυτοαπασχολούμενε,
άνεργε και νέε οικονομολόγε,

Το Ο.Ε.Ε. ως σύμβουλος του αστικού κράτους, ως μηχανισμός εξωραϊσμού και αποδοχής του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί εργαλείο ταξικής συνεργασίας και ενσωμάτωσης, όπου καλούνται να συνυπάρχουν μισθωτοί και μικροί αυτοαπασχολούμενοι με μεγαλοστελέχη του κρατικού μηχανισμού και εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Μην παρασύρεσαι από τα μεγάλα λόγια! Μας θέλουν στηρίγματα και γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος, που καθημερινά σαπίζει, γεννώντας συνεχώς ανεργία, κρίσεις και πολέμους, την αναρχία και ανισόμετρη ανάπτυξη!

Σκέψου! Ο δρόμος που μας προβάλλουν σαν διέξοδο είναι αυτός που έχουμε χιλιοπερπατήσει. Μια ζωή θυσίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα φέρει τις «καλύτερες μέρες». Τα ίδια έλεγαν και πριν. Και πράγματι η καπιταλιστική ανάπτυξη κάλπαζε με κρατική στήριξη…καταλήγοντας στην σημερινή κρίση.

Συχνά οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου κραυγάζουν ότι το ΠΑΜΕ και οι εργατικοί-λαϊκοί αγώνες κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις δημιουργώντας ανεργία. Λένε συνειδητά ψέματα. Οι καπιταλιστές κλείνουν τα εργοστάσια με κριτήριο το κέρδος, ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις ή τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων.

Μας λένε ότι χρειάζεται «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου»! Και παλιότερα παρόμοια έλεγαν. Πρώτα οι «νέες αγορές της Ε.Ε.», μετά οι «νέες τεχνολογίες», οι επενδύσεις σε Βαλκάνια-Μεσόγειο, οι «προοπτικές» του χρηματιστήριου και ύστερα η ΟΝΕ και η «Ολυμπιάδα». Τώρα «εξωστρέφεια», «νέα επιχειρηματικότητα» και «καινοτομία» με αξιοποίηση των ΕΣΠΑ.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη στους κλάδους που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, με καταστροφή ή συρρίκνωση των μη «ικανοποιητικών» για την κερδοφορία. Για τους καπιταλιστές είναι αδιάφορo το αν αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις. Αυτή είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα» που προβάλλεται από άλλους, όπως και από το ΣΥΡΙΖΑ, σαν πρότυπο  ανάπτυξης.

Σκέψου! Τσακώνονται για το μείγμα διαχείρισης προβάλλοντας κατά καιρούς διάφορα παραδείγματα καπιταλιστικών κρατών. Κανείς όμως δεν απαντά στο γιατί οι χώρες αυτές, που προβάλλονται σαν πρότυπα, ξανακυλιούνται στη φάση της κρίσης ή επιβραδύνεται η ανάπτυξη τους. Κανείς δεν απαντά γιατί οι λαοί αυτών των χωρών είδαν να χειροτερεύει η ζωή τους, παρά την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αποφεύγουν να απαντήσουν στο ζήτημα ότι σε καμιά χώρα δεν αποτράπηκε η εκδήλωση κρίσεων της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε με περιοριστική είτε με επεκτατική πολιτική, είτε με νεοφιλελεύθερη και ιδιωτικοποιήσεις είτε με κεϋνσιανή και δημόσιες επενδύσεις.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Ο.Ε.Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ

Οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΗΚΙΟ και ΠΑΣΚΟ αποτελούν τους μηχανοδηγούς της πορείας του Ο.Ε.Ε. Είναι συνυπεύθυνοι. Νομιμοποιούν και υλοποιούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα. Ακριβώς για αυτό το λόγο ακολουθούν τακτικές εκφυλισμού στα όργανα του Ο.Ε.Ε.

Η ΣΥΝ.ΑΡ.Ο. (ΣΥΡΙΖΑ)-πρώην Σ.Ε.Π.Ο. παίζει το ρόλο της «χρήσιμης δύναμης». Τα προηγούμενα χρόνια στήριξε όλες τις αντιδραστικές αλλαγές μαζί με ΠΑΣΚΟ-ΔΗΚΙΟ στην Κ.Δ. Τώρα καμώνεται «αντιμνημονιακά» ότι τα καταγγέλλει. Με προκάλυμμα τη θολή αντιμνημονιακή ρητορεία, εξωραΐζει την Ε.Ε. Με αλλαγμένο όνομα, ξανασερβίρει τη «μπαγιάτικη σούπα» της «ενότητας της αριστεράς», για να ψαρέψει ψήφους και να αποπροσανατολίσει. Το κάλεσμα τους για «ενότητα» είναι κάλεσμα συμβιβασμού και ενσωμάτωσης. Προετοιμάζοντας το έδαφος για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, χαλίφης στη θέση του χαλίφη, επιδιώκει για το Ο.Ε.Ε. να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην επεξεργασία των σχεδιασμών που επιδιώκουν κεφάλαιο και Ε.Ε. Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατή μια πιο «ανθρώπινη» διαχείριση του καπιταλισμού, ότι μπορούν να ικανοποιούνται ταυτόχρονα τόσο η καπιταλιστική κερδοφορία, όσο και οι λαϊκές ανάγκες. Συνεργάζονταν μέχρι πρότινος στην ίδια παράταξη με τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ, του πρώην εταίρου της συγκυβέρνησης, που τώρα συγκρότησαν άλλη παράταξη, τη Δ.ΑΡ.Κ.Ο.

Οι λεγόμενες ανεξάρτητες παρατάξεις, ΑΚΙΟΕ-ΠΟΦΕΕ-ΕΣΚΟ του ΛΑ.Ο.Σ. (πρώην Ε.Π.Ο.), αποτελούν δεκανίκια των κυβερνητικών παρατάξεων, εξωραΐζουν την αντιλαϊκή πολιτική, καλλιεργούν αυταπάτες, δημαγωγούν ότι μπορούν τάχα συντεχνιακά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα εκφράζουν τα συμφέροντα μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών που σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται με εκείνα των μισθωτών και μικρών επαγγελματιών. Στις «τάξεις» τους συμμετέχουν μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.α., αποδεικνύοντας ότι στα λόγια είναι «ανεξάρτητοι» αλλά απόλυτα εξαρτημένοι από το κεφάλαιο.

Αποτελεί αυταπάτη, αν όχι συνειδητή συνενοχή η θέση ότι μπορεί να υπάρξει η όποια κατοχύρωση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, σε συνθήκες γενικευμένης απελευθέρωσης της κίνησης του κεφαλαίου, της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών.

Η Α.Ρ.ΣΥ.Ο., συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-εθνικιστών του ΕΠΑΜ-Σχέδιο Β΄, συμπληρώνει το σκηνικό. Καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο του Ο.Ε.Ε., ότι τάχα μπορεί να παίξει φιλολαϊκό ρόλο, εξαντλώντας την «αγωνιστικότητα» τους σε προσφυγές στο ΣτΕ. Είναι αυτές οι δυνάμεις που συνεργάζονται σε άλλους χώρους με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, με τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέναντι στις ταξικές και συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Είναι τόσο «ριζοσπαστικές» οι θέσεις τους…που εύκολα ακούγονται και από χείλια εκπροσώπων του κεφαλαίου ή από εθνικιστικές δυνάμεις (το λεγόμενο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού) σε όλη την Ευρώπη. Στοιχισμένοι πίσω από το ψευτοδίλημμα για το λαό «ευρώ ή δραχμή» αναπαράγουν χιλιοειπωμένες κεϋνσιανές αναλύσεις για την ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας, ενός δήθεν πιο ανθρώπινου καπιταλισμού, μέσω της πιο ενεργής παρέμβασης του κράτους και της αύξησης της ρευστότητας στην αγορά. Δεν αφορά το λαό το αν θα μετρά τη φτώχεια του σε ευρώ ή δραχμή! Οι τοποθετήσεις τους δεν διαφέρουν επί της ουσίας από μορφές σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής των δεκαετιών ΄70 και ΄80. Αποφεύγουν, όμως, να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, ποια κοινωνική τάξη θα έχει την εξουσία, σε ποιόν θα ανήκουν τα μέσα παραγωγής και ποιος θα καρπώνεται τον κοινωνικό πλούτο που παράγεται.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (ΔΠΚ-Ο)

Είναι αδιανόητο να παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας όταν είναι τεράστιος ο πλούτος που παράγουμε εμείς οι εργαζόμενοι, αλλά τον κατασπαράζουν τα μονοπώλια-οι καπιταλιστές παράσιτα.

Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία παρέχουν απίστευτες δυνατότητες στην παραγωγικότητα των μέσων παραγωγής, επομένως στη δυνατότητα δραστικά να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, εξασφαλίζοντας ένα ανεβασμένο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας. Αυτό το εμποδίζει το κεφάλαιο που ελέγχει τα μέσα παραγωγής και τα χρησιμοποιεί με σκοπό το κέρδος του και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η θέση της κάθε παράταξης για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στάση και η πρακτική της στο Ο.Ε.Ε.

Η ΔΠΚ-Ο αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση του κινήματος και τη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Για απαλλαγή από το κεφάλαιο και τις κρίσεις του. Για να μπουν τα μέσα παραγωγής, η επιστήμη και τεχνολογία στην εξυπηρέτηση των ολοένα και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών και όχι για την κερδοφορία.

Η ενίσχυση της ΔΠΚ-Ο αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν εμπόδια στη λειτουργία του Ο.Ε.Ε. ως μηχανισμού υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Η δράση και η στάση της ΔΠΚ-Ο είναι το δικό μας διαπιστευτήριο με το οποίο ζητάμε την ψήφο σου.

Δεν παζαρεύουμε τίποτα. Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες, τις πραγματικές ανάγκες. 

Η ΔΠΚ-Ο δεν περιορίζει τη δράση της στα όργανα του Ο.Ε.Ε. Μαζί και μέσα από τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ πασχίζει για την οργάνωση των εργαζόμενων οικονομολόγων στο εργατικό-λαϊκό κίνημα υιοθετώντας αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής απαιτεί:

  • Ø αγωνιστική στάση και κοινή δράση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.
  • Ø συμπόρευση με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων.
  • Ø δράση ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τους θεσμούς που τα υπηρετούν.

Καμιά θυσία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΔΠΚ-Ο


Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 09 Ιανουάριος 2014 14:47)

 

PostHeaderIcon ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Από το Ριζοσπάστη

 

Οι οξύτατοι ανταγωνισμοί μέσα στην Ευρωζώνη καλά κρατούν. Ετσι, μετά τους ελέγχους της Κομισιόν για τα πλεονάσματα της Γερμανίας στις αρχές του Νοέμβρη, πρόσφατα προέκυψαν η διαφωνία της Γερμανίας για τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι επιθέσεις Γερμανών οικονομολόγων αλλά και κυβερνητικών στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, στελεχών των τραπεζών στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επιτέθηκε στην ΕΚΤ για τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση πως η κρίση μπορεί να επιλυθεί από την ΕΚΤ. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να διορθώσει όλα τα ελλείμματα της ΕΕ, αυτό είναι καθήκον των πολιτικών», είπε ο Β. Σόιμπλε. Τα ίδια είχε πει προχτές ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, μετά από την Εκθεση του ΟΟΣΑ που ουσιαστικά προέτρεπε σε τύπωμα χρήματος, λέγοντας ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει την κρίση.

Ο Μ. Ντράγκι αντεπιτέθηκε κατηγορώντας τη Γερμανία για «εθνικισμό». «Θα αντιδράσω σε ορισμένους εθνικιστικούς ψιθύρους από ορισμένες χώρες, όπου υπονοείται ότι ενεργούμε κατά των συμφερόντων ορισμένων χωρών και υπέρ της δικής μας χώρας», είπε χτες στη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο ο Μ. Ντράγκι, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ. «Δεν είμαστε ούτε Γερμανοί ούτε Γάλλοι ή Ισπανοί ή Ιταλοί, είμαστε Ευρωπαίοι και ενεργούμε προς το συμφέρον της Ευρωζώνης συνολικά», είπε.

Η κρίση είναι παρούσα 

Την ίδια ώρα χτεσινά ρεπορτάζ αναφέρουν τα εξής: «Τον κίνδυνο να παγιδευτεί εκ νέου η Ευρωζώνη σε ύφεση εάν οι αξιωματούχοι της δεν λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, τονίζει η εταιρεία αναλύσεων Markit ύστερα από την επισήμανση για εξασθένηση της δυναμικής ανάκαμψης τον Νοέμβριο. Ο γενικός δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε τον Νοέμβριο στο χαμηλό τριμήνου, με την όποια βελτίωση του οικονομικού κλίματος εντοπίζεται, κυρίως, στη Γερμανία. Αντίθετα, ενισχύονται οι αρνητικές ενδείξεις που θέλουν τη Γαλλία να είναι "ο ασθενής της Ευρώπης", με ισχυρή την πιθανότητα να καταγραφεί ξανά υποχώρηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Markit. Από τα επιμέρους στοιχεία ΡΜΙ για την ανάπτυξη, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, διαβλέπει μόνο μετριοπαθή αύξηση του ΑΕΠ για όλη την Ευρωζώνη, της τάξεως του 0,2%. "Φαίνεται ότι η δυναμική της ανάκαμψης έχει χαθεί", παρατηρεί στο ανακοινωθέν της Markit, θέτοντας, επίσης, επί τάπητος το ζήτημα της πτώσης των τιμών. Ο ίδιος δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια σε νέο χαμηλό ρεκόρ» («Καθημερινή»).

Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg» εκτιμά ότι «η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει η νέα Ιταλία της Ευρώπης». Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται: «Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία φθάνει το 11%. Εχοντας αναπτυχθεί το δεύτερο τρίμηνο φέτος, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε εκ νέου το τρίτο. Η Standard & Poor's μόλις υποβάθμισε τη δανειοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη μετά τη γερμανική, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας είχε μειωθεί σημαντικά την περίοδο προ Ολάντ», αλλά δεν φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί. Να θυμίσουμε επίσης ότι η Γαλλία έχει μεγάλα ελλείμματα και χρέη, ενώ η κρίση έχει χτυπήσει τη βιομηχανία της, ειδικά στον κλάδο μετάλλου και αυτοκινήτου.

Η ουσία των αντιθέσεων

Η ουσία λοιπόν των αντιθέσεων με τη Γερμανία έχει την ίδια βάση. Το γεγονός ότι η πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη εφαρμόζεται ενιαία, σε όλα τα κράτη - μέλη, αλλά ο κύκλος της κρίσης δε βρίσκεται στην ίδια ακριβώς φάση σε όλα τα κράτη - μέλη, ενώ ταυτόχρονα τα ελλείμματα και τα κρατικά χρέη επίσης δεν είναι στο ίδιο επίπεδο, όπως και η κατάσταση στο τραπεζικό τους σύστημα.

Να θυμίσουμε ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και ο ΟΟΣΑ κάνουν τις ίδιες προβλέψεις για τις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,1% του ΑΕΠ για το 2014, από 1,2% που προέβλεπε τον περασμένο Μάη, ενώ συνολικά για την ΕΕ προβλέπει 1,4%. Στο ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης για το 2013 προβλέπει πτώση 0,4%. Συνολικά στην ΕΕ, το βλέπουν να παραμένει στάσιμο στα επίπεδα του 2012. Η Γερμανία προβλέπεται ότι θα έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη, 1,7% του ΑΕΠ, από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης το 2014.

Και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Ευρωζώνη το 2014 θ' αναπτυχθεί με ρυθμό 1% και για τη Γερμανία προβλέπει ότι θ' αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% του ΑΕΠ το 2014.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΚΤ να εξετάσει την πιθανότητα ν' αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα προκειμένου η Ευρωζώνη να μην πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού. Αυτό απασχολεί επίσης και την ΕΚΤ, αλλά και σ' αυτό αντιδρά η Γερμανία.

Δύο επισημάνσεις εδώ. Η μία είναι ότι η ανάκαμψη που εκτιμούν είναι αναιμική, ενώ δεν μπορεί κανείς να μην παίρνει υπόψη τις πιθανότητες για νέα κρίση πολύ γρήγορα. Επίσης, η ανάκαμψη στη Γερμανία είναι αναιμική και ας είναι η πιο μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα, για να αντιμετωπιστεί η κρίση απαιτούνται επενδύσεις. Αρα πρέπει να τονωθεί το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα να μπορούν τα κράτη με δημόσιο χρήμα να συμβάλλουν σε επενδύσεις. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν είναι σίγουρες.

Γιατί όμως η Γερμανία αντιδρά τόσο στη μείωση των επιτοκίων όσο και στην υπόδειξη του ΟΟΣΑ προς την ΕΚΤ να εξετάσει την πιθανότητα ν' αγοράσει κρατικά και εταιρικά ομόλογα προκειμένου η Ευρωζώνη να μην πέσει στην παγίδα του αποπληθωρισμού;

Επειδή η μείωση των επιτοκίων δανεισμού διευκολύνει τις τράπεζες των άλλων κρατών της Ευρωζώνης να δανειστούν, επομένως να υπάρξει ρευστότητα για επενδύσεις. Το ίδιο και με τα ομόλογα, δίνεται η δυνατότητα να δανειοδοτεί η ΕΚΤ τράπεζες και κράτη, με αντιστάθμισμα ομόλογα. Αυτό επίσης διευκολύνει τη ρευστότητα που συμβάλλει στις επενδύσεις. Και αυτό δεν το θέλει η Γερμανία. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών εκφράζεται και με το να παρεμβάλλουν μεταξύ τους εμπόδια, ώστε ο ανταγωνιστής να δυσκολεύεται στην ανάπτυξη της οικονομίας. Επιπλέον, η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα των πλεονασμάτων. Οντας όμως η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία στην Ευρωζώνη και λόγω ανισομετρίας, έχοντας επίσης συμμαχία με τα κράτη - μέλη του Βορρά, αναγκάζει τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης σε συμβιβασμούς πάνω στο δικό της μείγμα πολιτικής διαχείρισης της κρίσης.

Αντικειμενικά η κρίση οξύνει τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Αλλά οξύνει και την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση. Η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική πάλη και όχι να συντάσσονται με την αστική τάξη της χώρας τους κόντρα στους ανταγωνιστές της. `Η να επιλέγουν στήριξη του ενός ή του άλλου μείγματος πολιτικής διαχείρισης της κρίσης, επιλέγοντας το ένα ή το άλλο αστικό κόμμα, προσδοκώντας λύση στα προβλήματα που τους προκαλεί η αστική πολιτική. Να συνειδητοποιήσουν επίσης ότι ο καπιταλισμός και με κρίση και με ανάπτυξη τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ωθεί σε φτώχεια και απόλυτη ή σχετική εξαθλίωση τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα που πάρθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης είναι μόνιμα. Στόχος της πάλης πρέπει να είναι η ανατροπή των αστών από την εξουσία, η αποδέσμευση από την ΕΕ, η αντικατάσταση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας με την κοινωνική ιδιοκτησία, που σημαίνει εργατική - λαϊκή εξουσία.

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 25 Νοέμβριος 2013 12:15)

 

PostHeaderIcon ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

Από το Ριζοσπάστη

 

Κατατέθηκε χτες ο κρατικός Προϋπολογισμός (ΚΠ) για το 2014 και είναι προφανές ότι η εκτέλεσή του θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας.

Η υλοποίηση των στόχων του ΚΠ αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και η αντιπαράθεση για το εάν επετεύχθη ή όχι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποπροσανατολιστική γιατί συγκαλύπτει τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Η επίτευξη αυτού του στόχου διευκολύνει αφενός την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους αλλά και την παροχή μεγαλύτερης κρατικής χρηματοδότησης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενα μικρό του μέρος θα αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας, με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών των διαχειριστών της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η κριτική που έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δημοσιεύτηκε το σχέδιο Προϋπολογισμού είναι κάλπικη. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα καταστεί το χρέος βιώσιμο για να διευκολυνθεί η ανάκαμψη. Δηλαδή ασκεί κριτική από τη σκοπιά της διαχείρισης της κρίσης, δίνοντας ακόμα μια φορά διαβεβαιώσεις στην άρχουσα τάξη ότι μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο τον καλύτερο διαχειριστή αλλά και τον πιο αποτελεσματικό παράγοντα στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το βασικό ερώτημα δεν είναι πώς θα είναι το χρέος βιώσιμο, το πώς θα δοθεί ώθηση στην κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, πώς θα στηριχτεί και με κρατικό χρήμα η καπιταλιστική δραστηριότητα, ούτε βέβαια πώς θα ανοιχτούν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης. Ολα αυτά δηλαδή που συνιστούν τα προγράμματα ανασυγκρότησης είτε με το μείγμα που προβάλλει η κυβέρνηση είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι πώς ο λαός θα μπορέσει να αξιοποιήσει το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων προς όφελός του, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μονομερή διαγραφή του χρέους. Προϋπόθεση σ' αυτό είναι να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του.